Gå till innehållet

Lövsångaren har inte lärt sig utnyttja varmare klimat

Lövsångare. Foto: Daniel Pettersson  http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-daniel-pettersson/

Lövsångare. Foto: Daniel Pettersson

Lövsångaren har möjlighet att häcka längre och få fler kullar i takt med att klimatet blir varmare, men den tar inte chansen. Det framgår av en ny studie vid Stockholms universitet.

I takt med att klimatet värms upp börjar växter få blad tidigare och insekterna kommer igång tidigare om våren. Det innebär också att våra flyttfåglar kan anlända tidigare och stanna längre, men så är inte alltid fallet.

– Vissa beteenden, som att öka längden på häckningsperioden för att få tid med fler kullar, kan behöva längre tid på sig för att ändras. Det finns många faktorer som kan väga in i utformningen av ett beteende och vi är ännu inte helt säkra på vad som påverkar fåglarna att inte dröja sig kvar för att satsa på fler kullar, säger Johanna Hedlund, doktorand vid Zoologiska institutionen, Stockholms universitet.

Klimatförändringarna har inneburit att lövsångarna kommer tidigare till häckningsplatsen för att etablera revir. Mellan 4,4 och 6,3 dagar tidigare anländer de nu jämfört med för 22 år sedan och äggen läggs fem dagar tidigare. Istället för att lägga en kull till flyttar lövsångarna också tidigare på hösten och unga honfåglar migrerar tidigare än unga hanfåglar. Möjligen för att de kanske inte kommer att återvända till samma plats för att häcka.

Lövsångaren är Sveriges talrikaste fågel. Det finns omkring 13 miljoner par här och i slutet av sommaren finns här därmed uppåt 65 miljoner individer om paren i snitt lyckas få tre ungar på vingarna. Om lövsångaren skulle börja försöka med två kullar kan den befästa sin ledning ännu starkare.

Läs mer:
Därför flyttar fåglarna tidigare.
Vårfåglar kommer allt tidigare.

Källa: Pressmeddelande från Stockholms universitet

Mer att läsa