Gå till innehållet

Kina ska fasa ut all tillverkning och försäljning av elfenben

Beslagtagna elfenbensprylar. Foto: USFWS Mountain-Prairie via Flickr https://www.flickr.com/photos/usfwsmtnprairie/

Beslagtagna elfenbensprylar. Foto: USFWS Mountain-Prairie via Flickr 

För första gången har Kina låtit meddela att de kommer att fasa ut all tillverkning och försäljning av elfenben i landet. Utannonseringen gjordes samtidigt som över 600 kilo beslagtagen elfenben förstördes.

Vi berättade nyligen om hur Kina investerar hundratals miljarder i olje- och gruvbolag i Brasilien, samt en järnväg rakt igenom Amazonas. Nu verkar landet åtminstone rikta in sig på en viktig insats för världens elefanter genom ett beslut att fasa ut inhemsk tillverkning och försäljning av elfenbensprodukter.

– Det här beslutet kommer ha en djupgående påverkan på bevarandet av elefanter och elfenbenshandeln, säger Lo Sze Ping, chef på WWF Kina.

Kina är, tillsammans med Thailand, de största marknaderna för illegal elfenben i världen och det dödas minst 22 000 elefanter årligen för att förse den illegala marknaden med elfenben. Enligt en ny studie är det upp till Kina om det ska finnas kvar några vilda elefanter över huvud taget. I februari beslöt Kina om ett tolv månaders stopp för all legal import av elfenben.

Peter Knights, chef för WildAid menar att Kinas nya beslut är viktigt, men vill vänta och se om löftet levereras eftersom det inte meddelades någon tidsplan för utfasningen och eftersom det är oklart om den gäller all elfenbensförsäljning eller enbart den del av marknaden som regeringen fortfarande står för.

– I vår senaste studie är 95 procent av kineserna för ett totalt förbud mot elfenbensförsäljning. Det skulle vara det nästa logiska steget för Kina och det största enskilda steget för att minska tjuvjakten i Afrika, säger Peter Knights.

Läs mer:
Illegal handel – en både enkel och komplex fråga.

Källor The Guardian, WWF och WildAid

Mer att läsa