Gå till innehållet

Just nu pågår invasion av sällsynta tärnor

Vitvingad tärna. Foto: Daniel Pettersson

Vitvingad tärna i sommardräkt. Lägg märke till den mörka vingundersidan. Foto: Daniel Pettersson

Uppdaterat 19 maj: De vitvingade tärnorna befinner sig fortfarande i landet. I lördags var de framför allt längs västkusten och så långt norrut som i Västeråstrakten. I söndags syntes de på mer spridda platser i landet.

Uppdaterat: 13:30 upptäcktes dessutom, i flockarna av vitvingade tärnor, landets två första skäggtärnor på flera år (se separat artikel här).

Ursprunglig nyhet: Sedan igår, den 16 maj, pågår vad som närmast kan beskrivas som en invasion av vitvingade tärnor i landet. Då sågs flockar på upp till 45 individer (Krankesjön) i framför allt Skåne.

Under morgonen på lördagen den 17 maj fortsatte det att välla in individer av dessa graciösa tärnor i framför allt Halland, men även i Småland sågs flockar på upp till 44 stycken och i Kvismaren i Örebro ses nio exemplar.

Den vitvingade tärnan är väldigt lik svarttärnan, men känns igen på vitare vingframkant och övergump, mörk undersida på vingarna och rygg, samt kortare näbb, längre ben, bredare vingar och en rakare bakkant på stjärten.

Vitvingad tärna. Lägg märke till vit framkant på vingen och mörk rygg jämfört med svarttärnan. Foto: Daniel Pettersson

Vitvingad tärna i sommardräkt. Lägg märke till vit framkant på vingen och mörk rygg jämfört med svarttärnan. Foto: Daniel Pettersson

Källa: Birdalarm och Artportalen

Mer att läsa