Gå till innehållet

Issmältningen nu fem gånger snabbare än på 90-talet

Nya mätningar från European Space Agency och NASA har kommit fram till oroväckande bevis för att issmältningen når nya rekord på Grönland och Antarktis.

Sedan satellitmätningarna började 1992 har Grönland och Antarktis varje år förlorat av sitt istäcke. Enligt ny statistik är förlusten nu fem gånger så stor som under 90-talet och de sju värsta åren har alla inträffat det senaste årtiondet. Sammanlagt har istäcket minskat med hela 7 560 miljarder ton is.

Issmältningen får konsekvenser för havsnivån som beräknas ha höjts 2,1 cm på grund av Grönlands (1,35 cm) och Antarktis (7,4 cm) smältande istäcken sedan 1992. På 90-talet stod den smältande isen enbart för 5,6 procent av havsnivåhöjningen. Nu är den ansvarig för hela 25,6 procent.

Inès Otosaka från University of Leeds i Storbritannien, som ledde studien:
– Isförlusterna från Grönland och Antarktis har ökat snabbt under satellitregistreringen och bidrar nu i hög grad till höjningen av havsnivån. Kontinuerlig övervakning av istäcken är avgörande för att kunna förutsäga deras framtida beteende i en uppvärmd värld och anpassa sig till de risker som kustsamhällen runt om i världen kommer att utsättas för.

I slutet av århundradet kan istäckena orsaka mellan 15 och 27 cm havsnivåhöjning enligt IPCC. Längre fram kommer 1-2 meters havshöjning vara oundvikligt enbart på grund av isen från Grönland.

Forskarnas video om isförlusten:

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Läs även

Isförlusten i Arktis påverkar stora delar av jordklotet
• Ny studie: Kraftig havsnivåhöjning oundviklig
• 1-2 meters havshöjning oundvikligt enbart från Grönland
• Isen smälter allt snabbare världen över
• På 20 år har Islands glaciärer minskat med 800 kvadratkilometer
• Issmältning går allt snabbare – havsnivåhöjning underskattas

Källa: ESA

Mer att läsa