Gå till innehållet

Invasion av hökugglor i landet just nu

Hökuggla i Stockholm 20 sept 2016. Foto: Erik Hansson

Hökuggla i Stockholm 10 sept 2016. Foto: Erik Hansson

De senaste veckorna har det setts väldigt mycket hökugglor i Sverige. En individ har exempelvis befunnit sig på Öland i nästan två veckor och enligt Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF BirdLife Sverige, “handlar det uppenbarligen om en invasion”.

En av tolv hökugglor som kom inflygande i norra Uppland under måndagen den 26 september. Foto: Claes Hansson

En av tolv hökugglor som kom inflygande i norra Uppland under måndagen den 26 september. Foto: Claes Hansson

Invasionen fortsatte även under måndagen den 26 september när Claes Hansson, Annika Rastén och Teet Sirotkin kunde räkna ihop hela tolv hökugglor som kom insträckande vid Örskäri norra Uppland. Det är den högsta dagssumman under hösten för hökugglor någonsin. Även på tisdagsmorgonen följde ytterligare en hökuggla med in över landet.

Hökugglor som setts i Sverige den senaste veckan. Källa: Artportalen http://artportalen.se/

Hökugglor som setts i Sverige den senaste veckan. Källa: Artportalen 

– Ja, det är ovanligt mycket hökugglor i rörelse nu med fynd ända ner i sydligaste Sverige, säger Anders Wirdheim. Det handlar uppenbarligen om en invasion, vilket inträffar då och då.

Vissa höstar dyker det upp väldigt många hökugglor i Sverige och ses då lite här och var. Inte minst eftersom det är en uggla som jagar på dagen och därför är lättare att få syn på än ugglor som sitter gömda på dagen och rör sig på natten.

– När det blir större invasioner, kommer dessa av allt att döma österifrån, fortsätter Anders Wirdheim. Så var det hösten 1983, den största hökuggleinvasionen i “modern ornitologisk tid”, och så verkar det vara nu. Både då och nu har det nämligen setts hökugglor som kom insträckande från havet i Uppland. Sannolikt har ugglorna sitt ursprung i norra Ryssland, och utvandringen är en följd av födobrist, till exempel att en god förekomst av gnagare under vår-sommar följts av en krasch i smågnagarbestånden under sensommar-höst.

Så håll utkik efter en medelstor uggla med randigt bröst, lång stjärt, platt huvudform och hökliknande flygstil.

Hökuggla. Foto: Niclas Ahlberg http://natursidan.se/tag/niclas-ahlberg

Hökuggla. Foto: Niclas Ahlberg 

Mer att läsa