Gå till innehållet

Inte alls klart att Sverige ska se över minerallagen

Sala silvergruva, en betydligt mer långsiktig investering än dagens gruvor. Foto: Erik Hansson

Sala silvergruva, en betydligt mer långsiktig investering än dagens gruvor. Foto: Erik Hansson

På en nordisk samekonferens meddelade sameministern Alice Bah Kunhke att regeringen kommer att se över den hårt kritiserade minerallagen, som bland annat innebär att staten enbart får 0,5 promille av gruvbolagens eventuella vinst. Några dagar senare backade hon från uttalandet.

–  Vi har fångat upp de tydliga signaler som kommit oss till del och därför ser vi behovet av en översyn. Det här är viktiga signaler som vi har fått under lång tid. Självklart berör det här samerna men det berör ju många delar av samhället. Det var viktigt för mig att kunna säga det här idag och det känns bra att ha gjort det, sa Alice Bah Kunhke under den nordiska samekonferensen.

På konferensen informerades även FNs specialrapportör i urfolksfrågor om samernas situation i de nordiska länderna. FN har riktat hård kritik mot allvarliga brister i samernas rättigheter. Sveriges lagstiftning ger till exempel inte samerna någon möjlighet att stoppa exploatering på sina traditionella marker.

SVT Sapmi och Sameradion får dagen efter dock höra från Alice Bah Kuhnkes stab att det inte alls är klart att det ska göras en översyn av minerallagen. Enligt pressekreteraren Kristoffer Talltorp pågår ett arbete med att identifiera vilka regelverk som skulle behöva utredas närmare.

– Men det är för tidigt att säga exakt vilka lagar och förordningar det kan handla om, att se över minerallagen kan vara en möjlighet, säger han till Sameradion.

Källor: SVT Norrbotten och Sameradion

Mer att läsa