Gå till innehållet

Indisk delstat vägrar erkänna tigerpopulation –  vill tillåta gruvor

Tiger i södra Indien. Foto: Steve Evans – originally posted to Flickr as South India, CC BY 2.0, Link

Goa i Indien vägrar erkänna att det finns tigrar i delstaten, trots överväldigande bevis om motsatsen. Nyligen hittades en tiger med tre ungar förgiftade i området.

Enligt tigerexperter och naturorganisationer i området, som The Guardian pratat med, har myndigheterna i Goa ägnat sig åt att förneka eller mörka varje observation av tigrar i området och ägnat sig åt att sprida skrämselpropaganda om tigrarna. Anledningen är att de inte vill att det ska bildas ett tigerreservat i området.

Många indiska delstater är stolta över att ha tigrar och de är inte sällan en källa till intäkter från turister och gör det lättare att skydda naturområden som tigrarna lever i. Goas styre vill dock hellre se fler gruvor och fastigheter och ser ett reservat som ett hinder mot dessa planer.

– Goa-statens ledning har försökt att mörka förekomsten av tigrar under åtminstone de senaste 40 åren på grund av gruvdrift och fastigheter, säger aktivisten Abhijit Prabhudesai, till The Guardian.

Området i Goa beskrivs av WWF i Indien som ett av de viktigaste för att tigern ska fortsätta kunna överleva i landet. Detta eftersom det är en viktig korridor mellan andra områden med tigrar.

Även när det hittades en tigerhona och hennes tre ungar förgiftade i området förnekade delstatens styre att tigrarna levde i området. Goas hälsominister hävdade att tigrarna bara passerade delstaten.

I Indien lever ungefär 70 procent av all världens tigrar och även om de ökat i antal så står de inför en lång rad hot – så som exploatering av deras livsmiljöer, tjuvjakt och konflikter med människor.

Läs även:
Antalet döda tigrar minskar i Indien
WWFs naturvårdschef i Indien om landets utmaningar och synen på rovdjur

Källa: The Guardian

Mer att läsa