Gå till innehållet

Igelkotten har blivit ett stadsdjur

Igelkott. Foto: Gustav Markholm

Igelkott. Foto: Gustav Markholm

Utifrån de 4700 rapporter från privatpersoner som Naturskyddsföreningen fått in till sin igelkottskampanj (som vi skrivit om tidigare) så håller igelkotten allt mer på att bli ett stadsdjur. Flest rapporter om igelkottar har kommit in från Uppsala, Stockholm, Piteå och Umeå, men även så långt norrut som Gällivare.

Enligt Per Bengtsson, projektledare på SNF, ses flest igelkottar i städernas utkanter. Framför allt i villaträdgårdar och lägenhetsområden till skillnad från förr när de oftast sågs på landsbygden. Det verkar som att det skett en tillbakagång på landsbygden, men hur stor tillbakagången är eller om den är säkerställd är ännu oklart.

Igelkotten fridlystes 1972 efter att ha minskat kraftigt i antal och även om den sedan dess återhämtat sig så finns det tecken som tyder på att den återigen har det svårt. Däremot har den spridit sig längre norrut sedan dess.

– Det kan ha att göra med klimatförändringarna. Det är ett mer gynnsamt klimat med lite högre årsmedeltemperatur. Det är ju också så att grävlingsstammen inte är så stor i norr, och det gör att grävlingen inte är en så tydlig antagonist som på andra ställen, säger Per Bengtsson, på SNF.

Källa: SVT Nyheter

Rapportera till Naturskyddsföreningen om du ser en igelkott

Mer att läsa