Gå till innehållet

I helgen inleds en veckas fågelskådning för välgörenhet

Fågelskådning med lämplig utrustning. Foto: Erik Hansson

Lördag den 10 december drar Skådarhjälpen igång. Det är Sveriges fågelskådares evenemang för att stötta den stora livesända insamlingen Musikhjälpen. I år går pengarna till ”en tryggare barndom på flykt från krig”.

Musikhjälpen direktsänds i P3 och SVT/SVTPlay och brukar varje år samla in många miljoner kronor till en ofta bortglömd humanitär katastrof. I år handlar det om barn som flyr undan krig. Just nu befinner sig 42 miljoner barn på flykt undan krig och konflikter och många av dem har förlorat sina föräldrar, utsatts för våld och saknar självklara saker som ett tryggt hem och möjlighet att gå i skolan.

– Att tvingas fly från sitt hem är många människors mardröm, men det är verklighet för fler än någonsin. Kriget i Ukraina är den snabbast växande flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och tvingade två tredjedelar av landets barn på flykt i våras. Samtidigt fortsätter redan pågående konflikter, bland annat kriget i Syrien som elva år in är en av världens största flyktingkatastrofer, skriver Sveriges Radio på sin webbplats.

För att stötta arbetet med att hjälpa barn bort från tvångsarbete samlar även Sveriges fågelskådare in pengar via Skådarhjälpen. Precis som vanligt är det Pär Lydmark som håller i arrangemanget och så här berättade han om evenemanget i fjol:

Pär Lydmark. Foto: Självporträtt

Kan du nämna någon eller några höjdpunkter från de här tio åren?
– Det finns så himla många höjdpunkter, men det är alltid väldigt kul när folk hör av sig och är glada och taggade och tycker att det här är det roligaste de vet, eller att de berättar att de haft en insamling vid en exkursion eller att de haft en liten utmaning bland några de känner och nu skänkt en viss summa. Eller att de kommit på ett eget upplägg och nu utmanar andra att göra likadant. Det är ju det här hela Musikhjälpen bygger på, att folk blir engagerade och glada och att det smittar av sig så att fler blir tända och hakar på samma sak eller gör något eget. Det var ju så jag blev engagerad från början, det smittade av sig från alla andra i Musikhjälpen som också gjorde något. Sen var det förstås en liten extra höjdpunkt förra året när vi de sista timmarna lyckades komma upp i en kvarts miljon som vi samlat in totalt sedan 2012. Det kändes som en härlig milstolpe, för när man kunde säga summan med ordet “miljon” inblandat kändes det plötsligt ännu större, och det kändes ännu mer värt alla timmar jag lagt ner på det här genom åren.

Så här går Skådarhjälpens Musikhjälpenrally till:
• Skåda fåglar från kl 0:00 lördag den 10 dec till klockan 22:00 söndag den 18 december. Försök se så många olika arter som möjligt.
• Rapportera dina observationer i formuläret på Skadarhjalpen.se.
• Skänk (minst) en krona per art till ”bössan” Skådarhjälpen (länk här). Pengarna går oavkortat till Musikhjälpen (via Radiohjälpen).
• Du tävlar om du vill individuellt, men också tillsammans med skådare i ditt rapportområde mot andra rapportområden. Var ses störst andel av fåglarna som brukar ses under perioden? Läs mer i tävlingsguiden.
• Det går också bra att bidra utan att vara med i själva Musikhjälpenrallyt – alla egna upplägg och utmaningar uppmuntras.
• Behöver du hjälp att artbestämma fåglar? Kolla i vår fågelguide till vinterfåglar.

Läs mer på skadarhjalpen.se.

Mer att läsa