Gå till innehållet

Husbygge vid populär fågelsjö stoppas

Vattenrall. Foto: Niclas Ahlberg http://www.natursidan.se/tag/niclas-ahlberg/

Vattenrall. Foto: Niclas Ahlberg 

Idag fick de nästan 24 000 personer som skrivit under en namninsamling för att rädda Råstasjön en anledning att glädjas. Mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd för överklagandet från Hyresgästföreningen i Solna, Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg, Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Världsnaturfonden WWF. Därmed stoppas byggandet vid sjön, åtminstone tillfälligt.

Beslutet innebär att de planerade 600 bostäderna vid Råstasjön stoppas medan Mark- och miljööverdomstolen går igenom fallet och tar hänsyn till de argument som inkommit från Hyresgästföreningen i Solna, Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg, Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Världsnaturfonden WWF.

Solna stad ska svara på överklagandena senast den 5 oktober och därefter ska de fyra domarna i Mark- och miljööverdomstolen avgöra frågan.

Beslutet kommer inte som någon överraskning för Naturskyddsföreningen i Solna-Sundbyberg:

– Nej, det som varit överraskande är de bedömningar som de andra domstolarna gjort, vi har ansett att det funnits stora brister i deras beslut, säger Peter Zvejnieks, vice ordförande till tidningen Mitt i.

Det är vid Råstasjön som Sveriges mest fotograferade vattenrallar varje år kan avnjutas på nära håll. Råstasjön är en av Stockholmstraktens bästa vinterlokaler för fågelskådning, men Råstasjön rymmer en rik fauna året om. 2013 utsågs sjön till Svensk pärla av Världsnaturfonden.

Källor: Mitt i och Rädda Råstasjön

Mer att läsa