Gå till innehållet

Höga kusten överlägsen vinnare i omröstning om vackraste naturen i Sverige

Höga kusten. Foto: Agne Säterberg

Höga kusten. Foto: Agne Säterberg

När Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur anordnade en omröstning om vad som är Sveriges vackraste natur vann Höga kusten överlägset.

Efter att en jury bestående av Sveriges Naturs redaktion och Martin Emtenäs (Naturmorgon, Mitt i naturen) tagit fram tio favoriter fick tidningens läsare rösta. Höga kusten vann då överlägset, före Blekinge skärgård och Skierfeklippan i Sarek.

– Höga kustens karaktäristiska berg står som ett monument över istiden. En av världens snabbaste landhöjningar pågår under ens fötter när man står på toppen och njuter av vyerna. Och i skogarna ligger kvarglömda stränder, högt ovanför dagens kustlinje. En storslagen vinnare helt klart, konstaterar Martin Emtenäs.

Så här slutade omröstningen över Sveriges vackraste natur:

  1. Höga kusten
  2. Blekinge skärgård
  3. Skierfeklippan, Sarek
  4. Kinnekulle
  5. Mjällådalen
  6. Ramsvik, Bohusläns kust
  7. Ölands södra udde
  8. Söderåsen, Skåne
  9. Kebnekaise med Tarfala
  10. Tandövala gammelskog, Dalarna

– Upplevelser i naturen, olika möjligheter att koppla av och få utlopp för kreativitet, är bra för hälsan, för själen och för hela samhällsekonomin. Olika varianter på natur- och ekoturism bidrar till att skapa arbetstillfällen och hjälper oss att hålla kvar och öka förståelsen för hur viktig naturen är för vårt välbefinnande, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Källa: Sveriges Natur

Mer att läsa