Gå till innehållet

Heldag live från naturen på Biologiska mångfaldens dag

Äng. Foto: Marie Gillander

I år förändras firandet av Biologiska mångfaldens dag på grund av coronapandemin. Förutom drygt 50 utflykter och guidningar, kommer några av Sveriges största naturorganisationer och eldsjälar arrangera en hel dag med livesändningar från naturen.

Biologiska mångfaldens dag har på kort tid blivit en av landets största naturhögtider. I fjol arrangerades till exempel över 350 aktiviteter i samband med dagen och en majoritet av Sveriges naturorganisationer var engagerade.

I år ändras upplägget något på grund av coronakrisen. Precis som tidigare år arrangeras över 50 utflykter och andra aktiviteter på olika håll i naturen. De är alla corona-anpassade utifrån rådande rekommendationer. Dessa aktiviteter kan hittas på den här kartan (länk).

Nytt för 2020 är att det också arrangeras en digital naturfestival med mängder av livesändningar, från gryning till efter skymningen. Tillsammans skapar Sveriges naturföreningar och eldsjälar ett fullspäckat schema med intressanta och lärorika program om naturen.

– Att vara ute i naturen gör oss gott, men i coronapandemins fotspår är det många som har svårt för att ta sig ut. I år satsar vi på Biologiska mångfaldens dag-initiativet på att ta hem naturen till er med ett digitalt firande för att uppmärksamma frågan om biologisk mångfald även under kristider, säger Moa Pettersson, talesperson för Biologiska mångfaldens dag-initiativet.

Schemat för den digitala naturfestivalen fortsätter att växa. Hittills är det bland annat klart med en trollsländekurs, tips om hur du kan hjälpa den biologiska mångfalden i din trädgård, brandtal för skogen, heldag från Isbladskärret med artexperter, samtal om naturvård av vattendrag, spännande växter i Hjälstavikens betesmarker och en konsert med rödlistad fågelsång.

Digital naturfestival 2020

Måndag 18 maj
19:00-20:30 Trollsländeföreningen, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. “Trollsländor och biologisk mångfald”. Föreläsning och presentation av studiematerial. Sker via Zoom. Länk.

Tisdag 19 maj 
9:00-15:00. Världsnaturfonden WWF. Heldag från Isbladskärret med filmvisning, tips om biologisk mångfald och möjlighet att ställa frågor direkt om djur och natur till WWFs artexperter. Länk.

Onsdag 20 maj
11:55-13:00 Researchers Desk. Skogshjälten Sebastian Kirppu om hur han kämpar för att behålla våra gammelskogar från avverkning. Länk till evenemang. Länk till Zoom.

18:00-18:30 Grodkollen. Lär dig hur du skapar en groddamm i din trädgård! Länk.

Torsdag 21 maj
19:00-20:00 Fältbiologerna. “Vartannat andetag – havets betydelse för klimatet” – en föreläsning som även kommer ta upp havets biologiska mångfald. Föreläsningen görs via Zoom. Länk.

Fredag 22 maj
06:00-06:30. Moa Pettersson, talesperson för Biologiska mångfaldens dag-initiativet hälsar välkommen till dagen, från naturen. Länk.

10:00-10:10 Fältbiologerna. Brandtal om skogen. Länk.

10:00-11:00 End Ecocide Sweden. “Världen bortom Coronakrisen: Ekocidlagstiftning?”. Är det möjligt att ställa om samhället för att värna om naturens hälsa? Samtal mellan Anna Sundström, Michael Wernstedt, Pella Thiel och moderator Rebecka Le Moine. Länk till Zoom och Facebook.

10:00-11:00 Jönköpings kommun. Livesänd utflykt till Huskvarnaåns vildmark i staden. Länk.

10:15-11:00 Ölands folkhögskola och Station Linné. Kursdeltagare vid Designskolan visar skisser och gestaltning av biologisk mångfald. Länk.

11:00-11:30 Älvräddarna. Samtal vid Iggesundsån om hur färre vandringshinder ger stärkt biologisk mångfald. Livesändningen sker via Zoom. Länk till anmälan.

11:30-12:00 Naturskyddsföreningen. “Så kan du hjälpa den biologiska mångfalden i din trädgård”. Gör en äng och plantera bivänliga blommor. Länk.

11:55-13:00 Researchers Desk. Garry Peterson, professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilliance Center, guidar oss igenom IPBES-rapporten och hur det går för den biologiska mångfalden i världen. Länk till evenemang. Länk till Zoom.

12:00-13:00 Göteborgs botaniska trädgård. Titta på roliga växter tillsammans med botanisterna Åsa Krüger och Stina Weststrand. Länk.

12:00 Naturum Hornborgasjön. ”Lär känna våra humlor” – en film om hur du känner igen några humlearter. Vilken humla ser ut som glödande stenkol? Och vilken humla trivs i fågelholkar? Länk

13:00-14:00 Botaniska Sällskapet i Stockholm flanerar längs Liljeholmskajen, via den gamla järnvägen upp på berget ovanför tvärbanan. Vanliga och ovanliga växter presenteras. Länk.

13:30-14:00 Naturskyddsföreningen. “Så kan du hjälpa den biologiska mångfalden i din trädgård”. Skapa ett riktigt paradis för vilda bin och andra småkrypLänk.

14:00-14:30 Älvräddarna. Samtal vid Nianån om hur färre vandringshinder ger stärkt biologisk mångfald. Livesändningen sker via Zoom. Länk till anmälan.

16:00-16:30 Co-Grow lanserar sin nya webbplats och berättar om sitt upplägg – för alla som söker odlingsyta eller har en trädgård att dela med sig av. Länk. Själva sändningen sker via Zoom.

16:30-17:00 Rebecka Le Moine, initiativtagare till Biologiska mångfaldens dag i Sverige tar upp ”hur återetablerar vi kontakten och respekten för naturen”. Länk.

17:00-18:00 Odlings-TV. 10 saker du enkelt kan fixa i din trädgård för att bidra till större biologisk mångfald. Länk.

18:00-18:20. Andris Fågelviskaren bjuder på “Rödlistad fågelkonsert”. Andris härmar hotade skogsfåglar och berättar om situationen i landskapet utifrån egna erfarenheter. Länk.

19:00-20:00 Svenska Botaniska Föreningen. Livesändning från Hjälstavikens betesmarker. Länk.

22:00-23:00 Moa Pettersson och Station Linné med sina samarbetspartners Ölands naturskyddsförening, naturum Ottenby och Föreningen SydOstEntomologerna växelsänder om nattens småkryp från dessa två Instagramkonton: @stationlinne och @moa.nancy.k . Sändningen börjar hos Station Linné.

22:00-23:00 Moa Pettersson. Avslutar dagen med nattlys efter nattfjärilar. Länk.

Mer information finns på Biomfdag.se, samt på Biologiska mångfaldens dags Facebooksida.

Om Biologiska mångfaldens dag
2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse.

Under 2017 tog Rebecka Le Moine och Erik Hansson initiativ till att lyfta dagen i Sverige. Tack vare mängder av eldsjälar runt om i landet arrangerades det över 70 aktiviteter från Luleå i norr till Kävlinge i söder. Det svenska engagemanget uppmärksammades av FN och i oktober 2017 belönades Rebecka Le Moine med utmärkelsen Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden WWF, bland annat för sitt arbete med Biologiska mångfaldens dag.

2018 växte initiativet sig ännu större. Sammanlagt arrangerades det över 190 aktiviteter i samband med 22 maj 2018 och Moa Pettersson tog över Rebeckas roll som talesperson när Rebecka valdes in i riksdagen, där hon fortsätter kampen för biologisk mångfald som riksdagsledamot.

2019 arrangerades hela 359 aktiviteter runt om i landet och media skrev mer om dagen och om biologisk mångfald än någonsin tidigare.

2020 ändrades formatet något på grund av coronakrisen. Över 50 aktiviteter är inplanerade i naturen och ungefär 20 programpunkter kommer livesändas i sociala medier av några av Sveriges största naturorganisationer och naturprofiler.

På bara tre år har Biologiska mångfaldens dag etablerat sig som en av landets största naturhögtider.

Mer att läsa