Gå till innehållet

Hägerbingo – elvaårig tradition som sprider sig i landet

Klicka här om du inte kan se filmen här ovan.

I helgen anordnades “Hägerbingo” vid Lagårdssjön i Strömsholm för elfte året i rad. Traditionen är populär och har nu börjat sprida sig till andra håll i landet.

Det var Naturskyddsföreningen som började med hägerbingo för tio år sedan. Upplägget är enkelt. Ett datorprogram slumpar fram spelbrickor med fem rader med fem rutor per rad. Varje ruta förses med en slumpmässigt utvald fågelart från en lista på 50-60 vanliga fågelarter i området. Alla deltagare har varsin bricka och i takt med att en kunnig fågelskådare ropar ut arter hen ser eller hör från fågeltornet kryssar deltagarna i arterna på sin bricka. Målet är att få först en och sedan två fulla rader – och då inte glömma att ropa “bingo!”.

Namnet Hägerbingo kommer av att mittenrutan alltid är gråhäger – en art som bör kunna ses vid de flesta svenska våtmarker om våren.

– De kör det i Falsterbo och även många andra fågelklubbar i landet har fått datorprogrammet vi har gjort. Men vi har ingen copyright på det så det är bara att köra, säger Christer Andersson, ordförande i Naturskyddsföreningen i Hallstahammar, till VLT.

I helgen kördes Hägerbingo samtidigt som Fågeltornskampen pågick under lördagen. Resultaten i den tävlingen kan ses på Birdlife.se.

Källa: VLT

Mer att läsa