Gå till innehållet

Gruvbolag varnas och gruvdom överklagas

Myr. Foto: Gunilla Falk

Myr. Foto: Gunilla Falk

Att det pågår en gruvboom i Sverige skrev vi om i början av veckan. Den planerade gruvan i Kallak utanför Jokkmokk är kanske en av Sveriges mest uppmärksammade efter Ojnare på grund av de starka protesterna. Nu har det framkommit uppgifter om att gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines fått “en sista varning” av Bergsstaten efter att två gånger ha borrat utan gällande arbetsplaner.

Om Jokkmokk Iron Mines bryter mot minerallagen fler gånger kan Bergsstaten dra in bolagets tillstånd och därmed stoppa gruvan i Kallak. Enligt Jokkmokk Iron Mines är det två gamla fall som är utagerade. På grund av en av överträdelserna har en markägare som fått sin mark borrad stämt företaget på 400 000 kronor.

20 mil norr om den planerade Kallak-gruvan vill LKAB öppna en järnmalmsgruva i Mertainen mellan Kiruna och Svappavaara. Gruvan kommer ligga i närheten av Rautas, ett myrområde som ingår i EU:s Natura 2000-nätverk.

Naturvårdsverket anser att det finns risk för att myren skadas när LKAB pumpar bort grundvattnet för att kunna bryta malm i gruvan och har nu överklagat mark- och miljödomstolens deldom. En domstol kan inte ge tillstånd till en verksamhet om det är oklart om ett Natura 2000-område i närheten kan skadas, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Källor: Nordnytt och Naturvårdsverket

Läs mer om hur Sverige banar vägen för en gruvboom

Mer att läsa