Gå till innehållet

Gruvan i Kallak är nu i regeringens händer

Myr nära Jokkmokk. Foto: Gunilla Falk http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-gunilla-falk/

Myr nära Jokkmokk. Foto: Gunilla Falk 

Nästan samtidigt som Mats Karström utses till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden för hans kamp för skogarna i Jokkmokks kommun ger Bergstaten klartecken för en gruva i Kallak utanför Jokkmokk. Det innebär att det nu är upp till regeringen att avgöra frågan.

Gruvan i Kallak är omstridd och Jokkmokk Iron Mines har tidigare fått varningar av Bergsstaten för att två gånger ha borrat utan gällande arbetsplaner. Bolaget har också fått kritik från länsstyrelsen för att inte ha motiverat varför gruvan i Kallak utanför Jokkmokk bara skulle ge ”måttliga konsekvenser” för området. Länsstyrelsen har dessutom avrått Bergstaten från att ”bevilja bolaget bearbetningskoncession” på grund av riskerna för ”att den markanvändning som planeras i området kan medföra oåterkallerliga förändringar, av betydelse, för nuvarande markanvändning” och att stora mängder malm kommer forslas genom ett renbetesområde.

Nu har dock Bergstaten godkänt Jokkmokk Iron Mines planer på gruvbrytning utanför Jokkmokk. Det är därmed upp till regeringen att fatta beslut i frågan.
– Det har kommit ett kompletterande yttrande från länsstyrelsen där de säger att det inte finns några motstående intressen inom koncessionsområdet, säger Åsa Persson, bergmästare, till P 4 Norrbotten.

Årets miljöhjälte Mats Karström gav i vår intervju sin syn på den svenska minerallagen:
– Minerallagstiftningen är också en skam för landet. Vi har en av världens svagaste lagar kring detta. Det går inte att släppa in riskkapitalister att prospektera i skyddad natur. Att man mer eller mindre låtit släppa kontrollen över den mest långsiktiga av alla branscher är för mig en gåta, det är något som i slutändan blir oerhört kostsamt för både kommuner och staten.

• Läs mer om hur Sverige försöker bana väg för en gruvboom

Källa: NSD

Mer att läsa