Gå till innehållet

Gruva hotar nyckelområde för laxar och grizzlybjörnar

Grizzlybjörn. Foto: Dwayne ReilanderEget arbete, CC BY-SA 4.0, Länk

Ett område som rymmer en tredjedel av världens grizzlybjörnar, stora områden orörd vildmark och som är världens främsta när det gäller laxar hotas nu av en gruva.

Ingen annanstans i världen samlas så många grizzlybjörnar för att festa på så många laxar. Det är inte bara en hotspot för biologisk mångfald. Det lokala fisket sysselsätter också 14 000 personer och tiotusentals turister kommer till området årligen. Dessutom har miljömyndigheterna i USA bedömt att den planerade så kallade Pebble Mine kommer att skada fiskpopulationerna och floderna i regionen. Men Donald Trump har öppnat upp för att bygget av gruvan ska bli av ändå.

Motståndet är massivt från fiskare, miljöorganisationer och ursprungsbefolkningen i Alaska. Pebble Mine, som är en öppen guld- och koppargruva, kommer också kräva att flera kvadratkilometer våtmarker förstörs. Dessutom planeras ett stort antal vägar genom vildmarken.

Nätverket Save Bristol Bay har kämpat mot gruvan i tio års tid. De har bland annat skickat in protester från 250 sportfiskeföretag och 50 andra lokala företag och skapat medial uppmärksamhet för kampen. Framtiden för naturen i området är dock i högsta grad oviss.

Källa: The Guardian

Mer att läsa