Gå till innehållet

Greenpeace protesterar mot Polens skogsavverkningsplaner i världsarvet Białowieża

Greenpeaces protester i Polen. Foto: Konrad Konstantynowicz via Greenpeace i Polen https://www.flickr.com/photos/greenpeacepl/

Greenpeaces protester i Polen. Foto: Konrad Konstantynowicz via Greenpeace i Polen 

Som vi skrivit om tidigare här på Natursidan.se planerar Polen att börja avverka skog i den UNESCO-listade Białowieża. Miljöministern har skrivit ett förslag om kalavverkning inne i nationalparken och enligt polska Greenpeace kommer i sådana fall skogen att förstöras och ett av Polens kulturarv försvinna. Nu har den Greenpeace i Polen inlett protester och aktioner mot beslutet.

I veckan täckte Greenpeace-aktivister byggnaden där Polens miljödepartement jobbar med en stor banner med texten “Hela skogen – en nationalpark”. Samtidigt har organisationen tagit kontakt med andra politiker i landet för att försöka påverka dem att stoppa avverkningsplanerna i östra Polen.
Miljöministern har argumenterat för att avverkningen av 189 000 kubikmeter trä fram till år 2021 behövs eftersom skogen ska hotas av granbarkborrar, men den teorin förkastas av Greenpeace.

– Det här är sista chansen att rädda skogen och hindra Polens regering att göra bort sig internationellt, sa chefen för Greenpeace i Polen, Robert Cyglicki.

Greenpeace argumenterar för att befintligt förslag där hela skogen görs till nationalpark (i dagsläget är enbart en tredjedel av skogen i Polen nationalpark) och där stora delar skyddas helt medan det i andra, mindre zoner tillåts lokal avverkning. Förutom Greenpeace och flera andra internationella naturorganisationer har även flera universitet runt om i Polen slutit upp i protesterna.

Här finns en namninsamling för dig som vill protestera mot Polens planer.

Källor: Greenpeace i Polen och Radio Poland

Mer att läsa