Gå till innehållet

Greenpeace: Inget palmoljeföretag kan garantera att regnskog inte skövlats

Palmoljeindustrin är huvudorsaken till att skog skövlas i Indonesien och inget palmoljeföretag kan garantera att de inte bidrar till avverkningen av regnskog. Det är två av slutsatserna i en ny rapport från Greenpeace.

Det är i samband med ett stort möte för palmoljeorganisationen Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) som Greenpeace passade på att släppa en kritisk rapport om palmoljeindustrin.

Förutom palmoljeindustrins medverkan till avverkning i dagsläget kunde de flesta företag som Greenpeace granskade inte heller uppge när deras produktionsled skulle bli helt fri från skogsavverkning.

LÄS ÄVEN: • Nestlé, Hershey och Mars håller inte löften om hållbar palmolja

– Palmoljeindustrin är fortfarande trasig och vår rapport visar att företagen inte har någon plan på att fixa den. Istället för att ta sitt engagemang på allvar har de flesta handlare en “fråga inte, svara inte”-policy som låtsas som att allt är under kontroll medan Indonesiens skogar går upp i rök, säger Bagus Kusuma, på Greenpeace Southeast Asia.

LÄS ÄVEN: • Olaglig regnskogsskövling kopplas till RSPO-palmolja, McDonald’s och Pepsi

Bland annat verkar bara två av 400 företag i den så kallade Consumer Goods Forum nå sina egna uppsatta mål om att städa upp i produktionsleden till år 2020. De allra flesta hade ingen deadline alls. Greenpeace menar att det här måste vara en väckarklocka för varumärken som PepsiCo (Lay’s), Unilever (GB Glace), Procter & Gamble (Pringles) och Mondelez (Marabou, Aladdin), som har lovat sina kunder att sluta bidra till skogsavverkning.

Sedan 1990 har det avverkats 31 miljoner hektar skog i Indonesien. Det motsvarar en yta stor som Tyskland.

Källa: Greenpeace 

Mer att läsa