Gå till innehållet

Gjorde verkligen Harry Potter det populärt med ugglor som husdjur?

Att Harry Potter-filmerna skulle ha orsakat stor efterfrågan på ugglor som husdjur i Storbritannien har hävdats länge, i artikel efter artikel, men nu avslöjar forskare att så inte var fallet. Det rapporterar tidningen Forbes och skribenten som kallar sig Grrlscientist. 

Författaren J.K. Rowlings böcker om trollkarlsstudenten Harry Potter, med sin tama fjälluggla Hedwig, påstås ha orsakat en sådan ugglefeber i Storbritannien att det ska ha blivit en stor efterfrågan på ugglor som husdjur. Något som fick författaren själv att upplysa sina läsare om att ugglor trivs bättre i det vilda.

Det har nu dock visat sig att historien var lite för lockande för att vara sann. Forskare har gått igenom och testat två teorier: om fler ugglor köptes och såldes i samband med böckerna och filmerna, samt om allt fler ugglor lämnades vind för våg.

Forskarna fann inga belägg för att det sålts fler ugglor under böckernas och filmernas storhetstid. Tvärtom verkade den lagliga försäljningen till och med ha minskat under den här tiden. De kunde inte heller hitta något belägg för att det skulle ha släppts ut ett stort antal ugglor som tidigare varit husdjur. Bland företag som tar hand om skadade vilda fåglar märktes ingen ökning i antalet omhändertagna ugglor.

Forbes skribent Grrlscientist hänvisar den ursprungliga historien till en enda källa som sedan förstorats upp som om det gällde hela Storbritannien. Någon grundligare forskning i fenomenet har inte gjorts. Förrän nu.

Däremot finns det vissa belägg för en Harry Potter-effekt på fågelmarknaden i Indonesien.

Källa: Forbes

Mer att läsa