Gå till innehållet

Garphytte­klint-skogen räddad tillfälligt – av regeringen

I flera år har kampen om skogen i Garphytteklint pågått. Nu har regeringen gett kommunen rätt. 

Örebro kommun vill göra naturreservat av den skyddsvärda skogen Garphytteklint och stoppade en planerad avverkning. Länsstyrelsen i Örebro län anser att naturvärdena i området är höga och att området är “särskilt skyddsvärt i ett internationellt perspektiv”, men trots detta avbröts försöken att bilda ett naturreservat. Anledningen är enligt länsstyrelsen att skogspolitiken förändrats till att ge markägare mer makt.

– Det är en direkt konsekvens av att den nationella politiken förändrats. Då behöver vi som myndighet anpassa oss till den, sa Johan Karlhager på länsstyrelsen i Örebro län till SVT Örebro.

Även Skogsstyrelsen höll med om att markägaren hade rätt att avverka, men ärendet överklagades och nu har regeringen avgjort frågan. Kalkbarrskogen utanför Garphyttan ska bevaras. Åtminstone till den 26 september 2025. Det är så lång tid som kommunen har på sig att utreda möjligheten att skapa ett naturreservat.

– Ett väldigt roligt besked. Det här ger hopp både för skogen och överlag för naturskydd i Sverige. Inget är klart men det är bra att kommunen får fortsätta att utreda ett naturreservat i området, säger David Tverling från Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Örebro län, till Sveriges natur.

– Det här är fantastiskt roligt och oväntat. Vi hade inte väntat oss att den här regeringen skulle slå Länsstyrelsen på fingrarna, säger Lotta Sörman, engagerad i Naturskyddsföreningen, till ETC.

Källor: Nerikes Allehanda, ETC och Sveriges natur

Mer att läsa