Fortsatta extrema temperaturer i Australien dödar vilda djur

Torka i Australien. Foto: CSIRO, CC BY 3.0, Länk

Delar av Australien fortsätter att uppleva extrema temperaturer. I ett uttorkat vattenhål har parkvakter hittat över 40 döda hästar och ytterligare 50 var i så dåligt skick att de inte ansågs gå att rädda. 

Över 13 städer i Australien har slagit värmerekord de senaste två veckorna och det har uppmätts temperaturer väldigt nära 50 grader celsius.

LÄS ÄVEN: • Extrem hetta dödade en tredjedel av dessa fladdermöss i Australien

Enligt Krisinformation från svenska myndigheter ökar risken för värmeslag och uttorkning vid långvarig värme över 26 grader och vid temperaturer över 33 grader tre dagar i följd utfärdar SMHI en klass 2-varning. I Australien har det på flera platser varit över 40 grader i ungefär två veckor. I Alice Springs har de senaste veckornas temperaturer överstigit 42 grader. Det är sex grader varmare än normalt.

Det var också i Alice Springs som de 90 hästarna hittades liggandes i närheten av ett uttorkat vattenhål (se bilder här). 50 av dem sköts eftersom de inte ansågs gå att rädda. I närheten ska även 120 tamhästar, åsnor och kameler skjutas som anses vara nära att dö av törst.

LÄS ÄVEN: • Koalor drabbas hårt av värmebölja och skogsbränder

– Klimatförändringarna är uppenbarligen här och vi förväntar oss att dessa nödsituationer kommer ske oftare och ingen är riktigt förberedd eller har rätt resurser för att hantera dem, säger David Ross, chef för Central Land Council. i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: • Värsta torkan i Australien på över 400 år slår hårt mot bönder och vilda djur

Fler djur har redan drabbats av värmeböljan. Den har dödat en tredjedel av en art fladdermösskoalor drabbas hårt av värmeböljan och miljontals fiskar har också dött i de värmedrabbade delstaterna. Under 2018 drabbades Australien också av den värsta torkan på över 400 år och den slog hårt mot bönder och vilda djur.

Enligt FN har Australien inte minskat sina utsläpp de senaste åren och deras mål om att minska utsläppen med 26-28 procent ser de ut att missa.

Källa: BBC