Gå till innehållet

Första rallhägern på fem år i Sverige nu i Stockholm

Rallhägern i Jönköping, oktober 2014. Foto: Lars Pettersson

Rallhägern i Jönköping, oktober 2014. Foto: Lars Petersson

Uppdaterat 22 nov 2014: Rallhägern är fortfarande kvar i vassbältet norr om Stockholm. Fortfarande ibland svår att hitta.

Uppdaterat 12 nov 2014: En rallhäger upptäcktes på onsdagen vid Översjön i norra Stockholm av Karin Callmer, enligt Bird Alarm. Den skrämdes upp ur vassen, men kunde efter visst letande återupptäckas. Följ gärna instruktioner från fågelskådare på plats då det är lätt hänt att gå på fel sida av sjön och därmed skrämma iväg den.

Tidigare nyhet: Söndag den 26 oktober upptäcktes den första rallhägern på fem år i Sverige. Den visade sig fint mitt i centrala Jönköping och flög i skymningen bort till ett vassområde, troligen för att övernatta. Klockan 6:28 under måndagen, när det knappt var gryning än, kom den flygande ut från vassen och landade nära en bro i området. Sedan dess har rallhägern befunnit sig i sjöområdet i Jönköping och den såg ut att ta nattkvist där även onsdag den 29 oktober.

Rallhägern i Jönköping oktober 2014 flög ibland mellan en bro och ett vassområde. Foto: Lars Pettersson

Rallhägern i Jönköping oktober 2014 flög ibland mellan en bro och ett vassområde. Foto: Lars Petersson

Den larmades först ut som natthäger, en annan raritet som vi dock varit lite bortskämda med under 2000-talet. Strax efteråt skickades det ut en korrigering och att döma av antalet observationer så var det många som direkt begav sig till Jönköping under söndagseftermiddagen.

Normalt sett håller rallhägrar till i södra Europa och övervintrar i Afrika.

Artikeln uppdateras fortlöpande.

Läs mer:
Fler artiklar om fågelrariteter som setts i Sverige.

Mer att läsa