Gå till innehållet

Förslag: Sekretessbelägg import av jakttroféer

Babian – en art som Felix Herngren importerat som jakttrofé. Foto: Marie Mattsson

Artskyddsutredningen kom nyligen med förslag om delvis stärkt artskydd och förbud mot äggsamlingar. Nu rapporterar Altinget att det även finns med ett förslag om att sekretessbelägga jakttroféer som införs till Sverige. Något säkert Anders Borg, Zlatan Ibrahimovic, Felix Herngren och andra troféjägare skulle uppskatta.

Expressen och Djurrättsalliansen avslöjade nyligen att lejon, elefanter och noshörningar skjuts av svenska troféjägare. De gick även ut med namn på de skyldiga. Anders Borg hade importerat två zebror, Felix Herngren babianer och civett/afrikansk sibetkatt, Zlatan Ibrahimović lejon och SD-politikern Angelo Vukasovic lejon och flodhäst. I framtiden kan sådana granskningar bli i stort sett omöjliga eftersom artskyddsutredaren Lars Tysklind föreslår att personuppgifter ska kunna sekretessbeläggas vid importtillstånd för jakttroféer.

Till Altinget säger han att anledningen inte är att skydda kända personers kontroversiella jaktresor utan för att jakttroféerna ska vara stöldbegärliga. Lars Tysklind anser att det föreligger en risk att tjuvar begär ut uppgifter om de som importerat jakttroféer och att det skulle öka risken för stölder från dessa personer. Dessutom menar han att det skulle kunna leda till ökad illegal handel och ökad efterfrågan på djurdelar från skyddade arter.

Källa: Altinget

Mer att läsa