Gå till innehållet

Lejon, elefanter och noshörningar skjuts av svenska troféjägare

Det är Djurrättsalliansen som begärt ut statistik från Jordbruksverket om importerade troféer. Statistiken avslöjar att svenska jägare åker och skjuter bland annat lejon, elefanter, noshörningar, geparder och leoparder i andra länder och importerar troféer av djuren de skjutit. Sammanlagt togs 74 troféer av vilda djur in i Sverige under åren 2017-2019.

Granskningen har fått stor uppmärksamhet under påskhelgen, inte minst efter att Expressen gått ut med namnen på flera kändisar som personligen importerat troféer. Det gäller enligt tidningen, som visar undertecknade dokument av bland annat Anders Borg (två zebror), Felix Herngren (babianer och civett/afrikansk sibetkatt), Zlatan Ibrahimović (lejon) och SD-politikern Angelo Vukasovic (lejon och flodhäst).

Förutom dessa arter har det även importerats troféer av bland annat isbjörn, noshörning, sabeloryx, gepard och leopard.

– Samtidigt som många distanserar sig från troféjakt så marknadsförs den typen av jakt flitigt i Sverige och rika svenskar finns bland de många européer som finansierar denna industri. Det finns ett stort intresse från svenska jägare att jaga för troféer, inklusive från hotade djur. Det finns också flera företag i Sverige som bedriver troféjakt i Afrika och säljer resor till troféjakt, skriver Djurrättsalliansen i sin granskning.

Mycket liten andel går till lokalbefolkningen
Bland troféjägare hävdas ofta att verksamheten är ett viktigt bidrag till den lokala ekonomin, men enligt en studie av organisationen Economists at large bidrar bara jaktföretagen i Afrika med ungefär tre procent av sina intäkter till lokalbefolkningen. Även det amerikanska tv-bolaget CBS har avslöjat att stora summor från jaktavgifter som skulle gå till lokalsamhället i Zimbabwe försvunnit spårlöst.

Antropologen Craig Spencer, som grundat parkvaktsorganisationen Black Mamba och är en av av Sydafrikas mest kända experter på djurskydd säger så här till Expressen om troféjakt som åtgärd för bevarande av vilda djur:

– Det har inget med bevarandet av vilda djur att göra, om det vore det främsta syftet kan jag nämna 100 bättre och mer etiska sätt.

Tidigare har Natursidan även rapporterat om att troféjaktens bidrag till afrikanska länder är kraftigt överdriven och att det som ofta brukar lyftas som ett “framgångsrikt exempel” på hur troféjakt i Namibia gynnar lokalbefolkningen också är kraftigt överdrivet.

Källor: Djurrättsalliansen och Expressen


Mer att läsa