Gå till innehållet

Forskare ber om hjälp med att kartlägga fladdermöss

Nordfladdermus. Foto: Erik Hansson

I medborgarforskningsprojektet “Träffa dina vilda grannar” kan allmänheten hjälpa till att kartlägga vilka vilda djur som finns i deras närhet. Den senaste delen i projektet är att leta efter fladdermöss.

Projektet är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå och Uppsala och har tidigare lånat ut viltkameror till allmänheten för att se vilka vilda djur som rör sig i deras omgivning. Nu kan allmänheten i Umeå och Uppsala även låna utrustning för att kartlägga fladdermössens aktivitet.

– Fladdermöss jagar insekter under natten med hjälp av skrik på en så hög frekvens att det inte är detekterbart för våra mänskliga hörselorgan. Men med hjälp av en detektor kan vi tjuvlyssna på fladdermössen när de jagar och på så sätt lära oss mer om fladdermössens ekologi, säger Tim Hofmeester, forskare vid SLU och projektledare för Träffa dina vilda grannar.

Målet från forskarnas sida är att förstå var och när fladdermössen är aktiva och hur de nyttjar den stadsnära naturen. Det gäller inte minst i de norra delarna av landet där flera av landets 19 fladdermusarter upptäckts ganska nyligen.

– Kanske är det så att klimatförändringarna och ett generellt varmare väder gör att fler fladdermusarter kan etablera sig i norra Sverige, men forskarna har fortfarande begränsad kunskap om hur och var fladdermöss rör sig i de ljusa nordliga nätterna, skriver SLU.

De som vill vara med i projektet får låna en batscanner som kan registrera fladdermössens läten. De får också en introduktion till fladdermöss och förväntas sedan rapportera in sina observationer.

Anmälan görs här.

Källor: SLU och Projektet Vilda grannar

Mer att läsa