Gå till innehållet

För femte året i rad – skåda fåglar för välgörenhet i Skådarhjälpen

skadarhjalpenLördag 10 december klockan 00.00 till söndag 18 december kl 22.00 pågår Skådarhjälpen. Det är Sveriges fågelskådares initiativ för att hjälpa till i Sveriges Radios och SVT:s direktsända insamling Musikhjälpen. I korthet går det ut på att se så många fåglar som möjligt, tävla mot andra län i landet och skänka pengar till årets ändamål – barn i krig har rätt att gå i skolan.

Skådarhjälpen i punktform:
• Skåda fåglar mellan 10-18 december. Försök se så många olika arter som möjligt, men du måste inte se mängder av fåglar för att hjälpa till.
• Rapportera dina observationer på Artportalen.se med Syfte: Skådarhjälpen. Se guide här.
• Skänk (minst) en krona per art till Skådarhjälpens insamling för Musikhjälpen. Man betalar i 50 kr-intervaller.
• Du tävlar om du vill individuellt, men också tillsammans med skådare i ditt rapportområde mot andra rapportområden. Var ses störst andel av fåglarna som brukar ses under perioden? Läs mer i tävlingsguiden.
• Behöver du hjälp att artbestämma fåglar? Kolla i vår fågelguide till vinterfåglar.

– Skådarhjälpen passar för alla, oavsett om man bara kommer se några enstaka arter i sin trädgård eller kommer lägga flera heldagar på att skåda i fält, berättade Skådarhjälpens initiativtagare Pär Lydmark när vi intervjuade honom för ett tag sedan.

– Alla som deltar är lika viktiga, så det spelar verkligen ingen roll om man inte tror att man kommer se särskilt många arter. Det viktigaste och roligaste är om vi kan engagera så många som möjligt att vara med, oavsett hur mycket eller lite man kommer se under veckan. Det är också det som genererar mest pengar i slutändan. Så försök locka med alla ni stöter på, oavsett om de är fågelskådare eller inte. Grannar, släktingar, arbetskamrater. Alla kan vara med.

Veckan runt Sveriges nationaldag pågår även Nationalcykelrallyt och sammanlagt har Pär Lydmarks initiativ sedan starten 2012 samlat in 77 664 kronor.

Mer information:
www.skådarhjälpen.se
• Följ Skådarhjälpen på Facebook
• Mer information om Musikhjälpen.

Mer att läsa