Gå till innehållet

Flugor kan smitta grisar med svinpest

Stickfluga. Foto: User:Pavel Krok, User:Fir0002 – based on a photo by User:Fir0002, CC BY-SA 3.0, Länk

Rädslan för att afrikansk svinpest ska nå grisköttsindustrin är stor och i både Norge och Danmark höjs röster för att utrota alla vildsvin, som kan vara smittbärare. Nu visar ny forskning att grisar kan smittas via flugor.

På flera håll i Europa har afrikansk svinpest slagit hårt både mot vildsvinspopulationer och mot grisköttsindustrin.

I Danmark har det byggts ett stängsel mot Tyskland för att försöka stoppa vildsvinen och de som kommer in ska skjutas. Även i Norge har det höjts röster för att utrota alla vildsvin. Anledningen är rädsla för att vildsvin ska smitta grisar i köttindustrin.

Ny forskning från Danmark visar dock att grisarna kan smittas av stickflugor. Om de äts av grisarna smittar flugorna lika effektivt som om smittan kommer in via blodet.

Epidemolog Rene Bødker säger till Maskinbladet att forskarna “blev mållösa” över hur effektivt flugorna smittar.

Stickflugor kallas även för stallflugor och lever ofta tillsammans med grisar. Än så länge verkar dock inte stickflugor i Danmark bära på smittan.

Danska kanalen TV Syd frågar sig om landet nu funderar på att bygga ett flugnät mot Tyskland.

Danmark har byggt ett 70 km långt stängsel mot Tyskland för att hålla vildsvinen borta och man har även inlett en utrotning av sina vildsvin. Men stängslet, som kostade över 110 miljoner kronor har mött hård kritik för att vara verkningslöst. Dels finns det passager i stängslet som vildsvin kan passera och det har dessutom sedan länge varit känt att vildsvin kan simma till Danmark.

I oktober 2019 hittades döda vildsvin i Danmark, men de undersöktes aldrig för afrikansk svinpest.

Källor: TV Syd och U.S. National Library of Medicine

Mer att läsa