Gå till innehållet

“Olympisk” fladdermus slog långdistansrekord

Trollpipistrell. Foto: Evgeniy Yakhontov, CC BY-SA 3.0.

I dessa OS-tider har en trollfladdermus slagit till med ett nytt rekord med sin över 200 mil långa resa. Forskarna har döpt individen till “Olympiern”.

Det är en av de längsta distanserna som en fladdermus någonsin dokumenterats förflytta sig. Det är också den längsta flytten någonsin i väst-östlig riktning och ett nytt brittiskt rekord. De flesta långdistansflyttande fladdermössen rör sig i nord-sydlig riktning, men det är mycket som är okänt med trollpipstrellernas förflyttningar, säger Lisa Worledge, ansvarig för bevarandearbete på Bat Conversation Trust.

Fladdermusexperter och frivilliga hjälps åt med att kartlägga och samla in information för att bättre förstå fladdermössens liv. Hittills har man bland annat kunnat konstatera att de anpassar sin utbredning i takt med att klimatet förändras.

– Tack vare det hårda arbetet från engagerade volontärer och forskare börjar vi förstå behoven hos denna art och hur vi kan bevara den, säger Lisa Worledge.

Trollpipistreller är kända för att flytta mellan olika områden under året och de behöver därför, precis som flyttfåglar, lämpliga livsmiljöer i hela sin utbredning.

Föll offer för en katt

Den rekordflyttande trollpipistrellen, Olympiern, ringmärktes på London Zoo i Storbritannien 2015 och hittades i år i en liten rysk by vid namn Molgino i västra Ryssland. Dessvärre blev den där tagen av en katt, men det är å andra sidan tack vare det som den lilla ringen på fladdermusen kunde avläsas och rekordet kunde avslöjas.

Olympiern har dock inte slagit rekordet för sin art. 2019 konstaterades en trollpipistrell som flugit från Lettland till Spanien – en sträcka på 2 224 kilometer.

Källa: Bat Conversation Trust

Mer att läsa