Gå till innehållet

Fladdermöss håller social distans vid sjukdom

Koloni av vampyrfladdermöss. Foto: Uwe Schmidt, CC BY-SA 4.0, Link

Fladdermöss är sociala djur som lever tillsammans, men när någon individ blir sjuk uppvisar kolonin social distansering. Det vill säga precis det mänskligheten uppmans göra nu i coronakrisen.

Det beräknas finnas över 5 000 olika coronavirus enbart i fladdermöss världen över och experter är övertygade om att fler kommer spridas till människor på grund av vårt sätt att leva och äta. För att stoppa eller begränsa pandemier anses social distansering vara viktigt.

Bland fladdermöss minskas spridningen av sjukdomar genom att de sociala, kolonilevande djuren håller distans till individer som verkar sjuka. Forskarna bakom en ny studie kunde se att det sker mindre fysisk kontakt och matdelning med dessa individer än med de som är friska. Fladdermöss med nära familjeband fortsatte dock med sociala kontakter.

– Om du ser på det som social distansering så är du inte helt isolerad. Du är fortfarande troligtvis med din familj och interagerar i viss mån, förklarar Sebastian Stockmaier, en av författarna till studien.

Studien har utfördes på vampyrfladdermöss i Sydamerika och publicerades tidigare i år.

Läs även:
Förstörd natur, djurmarknader och köttindustri ökar risken för virusutbrott
Guide till fladdermöss – hur de hörs och var de upplevs
Så gynnar du fladdermöss i din trädgård

Källor: Massive Science och British Ecological Society

Mer att läsa