En ny studie har tagit reda på hur fladdermöss undviker att krocka med varandra. Det visar sig vara ett smart system som påminner om trafikregler.
Studien följde vattenfladdermöss i Barrow Gurney i Storbritannien och kunde konstatera att de med hjälp av sin ekolokalisering växlar mellan att följa och leda när de flyger i stora, täta flockar. Genom att härma individer som flyger i närheten och deras rörelser och riktning kan de flyga i formationer och även kontrollera sin hastighet för att undvika kollisioner.
Så fort en fladdermus får in en artfrände inom sin sonars räckvidd kopierar den flygriktningen inom fyra eller fem vingslag. På detta enkla sätt skapas ”trafikregler” så att risken minimeras att de kolliderar.
Även stora flockar med starar påverkar på samma sätt de närmaste individerna, vilket sedan sprider sig blixtsnabbt till hela flocken.
Källa: Plos Computation Biology och Daily Mail

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Jag vet ett mycket fint ställe att studera detta, en smal tunnel under en järnväg, kanske 70 cm i diameter. Där har jag två gånger lyckats fota två fladdermöss samtidigt, i båda fallen är en på väg ut och en in, i båda fallen högertrafik, har jag för mig.