Gå till innehållet

Fantastiska och fruktansvärda nyheter för Amazonas

Regnskog. Foto: J-P Lahall

Regnskog. Foto: J-P Lahall

Vi börjar med den tragiska nyheten: Regeringen i Ecuador har gett klartecken till oljeborrning i ett stort område i Amazonas regnskog.

Beslutet kommer påverka ett nästan 17 000 kvadratkilometer stort område med en av världens största biologiska mångfalder. Protesterna mot planerna har varit många och skickades bland annat in 850 000 underskrifter mot projektet, men regeringen bedömde att bara 360 000 av dem var giltiga, vilket medförde att de slapp genomföra en folkomröstning, vilket krävs vid 583 000 underskrifter.

Oljan kan börja utvinnas redan 2016.

Den fantastiska nyheten är att Brasilien tillsammans med bland andra WWF skapat en fond på 1,4 miljarder kronor för ett långvarigt skydd av världens största nätverk av skyddade områden i Amazonas. Fonden möjliggör ett permanent skydd för över 60 miljoner hektar, vilket motsvarar 15 procent av Brasiliens regnskog eller en yta tre gånger så stor som USA:s alla nationalparker tillsammans. I området lever smått otroliga en tiondel av världens alla arter så det permanenta skyddet är inte bara en livlina för klimatet som behöver regnskogens “lungor”, utan också för världens biologiska mångfald.

Läs mer:
Stor satsning visar världens skogsskövling i realtid.
Nytt däggdjur upptäckt i Brasilien.
Krismöte i Brasilien – skogsskövlingen ökar.
Nytt däggdjur upptäckt i Sydamerika.
Sällsynta fåglar filmade i Amazonas.

Källor: The Guardian och Live Science

Mer att läsa