Gå till innehållet

Fåglar väljer partner utifrån lukt

Vita storkar som kanske känt rätt lukt från varandra? Foto: Erik Hansson

Vita storkar som kanske känt rätt lukt från varandra? Foto: Erik Hansson

Fåglar har körtlar vid stjärten som utsöndrar en sorts olja som de med hjälp av näbben gnider in i fjäderdräkten. Tidigare trodde man att denna procedur enbart handlade om att förstärka fjäderdräkten, men en ny studie visar att det också handlar om att sända ut luktsignaler.

Danielle Whittaker, chef på MSU’s BEACON Center for the Study of Evolution in Action, säger att det finns en stark koppling mellan hur fåglar luktar i början av häckningssäsongen och hur de lyckas med häckningen.
– Hanar som luktar “han-aktigt” och honor som luktar “hon-aktigt” har bäst förutsättningar för att föröka sig, berättar hon.

Studien genomfördes på sparvfågeln mörkögd junco och visade till och med att fåglarnas lukt var en effektivare partner-magnet än en färggrann fjäderdräkt. Forskarna tror att lukten dessutom avslöjar i vilket skick fågeln är, dess genetiska bakgrund och hormonnivå.

– Baserat på lukt, verkar honor inte bara välja vilken hane de ska para sig med, utan också ofta vilken hane som är mest lämpad att hjälpa till med ungarna, säger Danielle Whittaker. Intressant nog var hanar som luktade “hon-aktigt” mer lämpade att ta hand om ungarna.

Källa: Science Daily

Mer att läsa