Gå till innehållet

Fågelhonor sjunger oftare än man trott

Sjungande tofsmes. Foto: Erik Hansson

Sjungande tofsmes. Foto: Erik Hansson

Biologen Katharina Riebel och ett internationellt team har publicerat en ny studie hos Nature Communications som visar att av alla sångfåglar som det finns uppgifter om så sjunger honorna i 71 procent av fallen.

Teamets forskning visar att när det gäller våra vanliga sångfåglars förfäder så kunde honorna sjunga och fågelsångens ursprung är därmed inte baserad på sexuell selektion urval och konkurrens mellan hanar, som Darwin hävdade.

– Det verkar mer troligt att sexuell och social selektion hade betydelse även för honor. Sången lät både kvinnor och män konkurrera om nödvändiga resurser för att överleva och föröka sig. Fågelsången har inte utvecklats först och främst utifrån att honor ska välja hanar som sjunger. Det här är en start för alternativa scenarion som än så länge inte har tagits i beaktande i forskning om fågelsång, skriver Katharina Riebel.

Frågan är då också varför evolutionen lett till att vissa sångfågelhonor slutat sjunga, men andra fortsatt. Det får framtida forskning avslöja.• Öva på fågelsång och fågelläten i vår artikel.

Källa: Nature Communications via Science Daily

Mer att läsa