Gå till innehållet

Fågelexperter avråder uppspelning av fågelläten

Att spela upp fågelsång och fågelläten kan hindra fåglarna att ägna sig åt det de måste göra – så som att mata sina ungar. Det säger experter på brittiska motsvarigheten till Sveriges Ornitologiska Förening (RSBP) och chefen för naturreservatet Brownsea Island till BBC.

Sjungande tofsmes. Foto: Erik Hansson

Sjungande tofsmes. Foto: Erik Hansson

– Det är själviskt och visar en brist på respekt för fågeln, säger Tony Whitehead på RSPB. Folk bör aldrig använda inspelade fågelläten för att locka till sig fåglar under häckningssäsongen. Apparna är numera ganska vanliga och är utmärkta, men jag tycker att användandet av dem kräver lite guidning. Jag är säker på att besökarna i naturreservaten skulle bli förkrossade om de förstod hur de riskerar att störa fåglarna.

Även en av experterna som medverkat i framtagningen av den populära appen “Chirp”, Dr Wilson, håller med om problematiken:
– Vi uppmanar till stor försiktighet. För oss människor är fågelsång bara något som är behagligt att lyssna på, men för fåglar är det en kraftfull och viktig kommunikation. Håll volymen låg i naturen med omtanke både för fåglar och andra fågelskådare.

Läs våra förhållningsregler i naturen
Lär dig fågelsång och fågelläten på Natursidan.se

Källa: BBC

Mer att läsa