Gå till innehållet

Extrem hetta dödade en tredjedel av dessa fladdermöss i Australien

Fladdermus av arten Pteropus conspicillatus, som på engelska heter “spectacled flying fox” och kan översättas till glasögonflyghund. Foto: CSIRO, CC BY 3.0, Link

Fladdermusarten Pteropus conspicillatus, “spectacled flying fox”, lever bara i Australien och på några öar i Indonesien. Nu har en tredjedel av populationen i Australien dött på bara en månad på grund av den extrema hettan i landet.

Fladdermusarten Pteropus conspicillatus, heter på engelska “spectacled flying fox” vilket kan översättas till glasögonflyghund. Arten lever bara i Australien och på några öar i Indonesien.

LÄS ÄVEN: • Värmeböljan i Europa torkade ut stora delar av Rhen och dödade tusentals fiskar

November månads rekordvärme i delstaten Queensland i Australien nådde exempelvis två dagar i rad temperaturer på 42 grader. Det gamla rekordet för november var hela fem grader svalare, 37 grader. Den extrema hettan beräknas ha dödat över 23 000 glasögonflyghundar, vilket motsvarar nästan en tredjedel av artens population i Australien. Det är första gången det drabbar glasögonflyghundarna och det är den näst största massdöden av fladdermöss som landet upplevt. Den värsta skedde 2014.

– Forskningen är rätt entydig att det här är framtiden, säger ekologen Justin Welbergen från Hawkesbury Institute for the Environment till ABC. Han menar att en del av värmeböljan kan kopplas till klimatförändringarna.

Sammanlagt har nu över 100 000 flyghundar dött av värmeböljor de senaste tio åren.

Justin Welbergen menar också att fladdermössen i Australien kan jämföras med kanariefåglar i en kolgruva – när de dör på det här sättet är läget akut.

Bara veckor efter rekordhettan som slog dödade glasögonflyghundarna drabbades landet av en ny extremhetta med temperaturer på hela 10-14 grader varmare än normalt.

Källa: ABC

Mer att läsa