Gå till innehållet

“Enormt intresse” – turné med liekurser i sommar

I sommar finns det väldigt många chanser att lära sig slå med lie och delta i lieslåtter. Närmare bestämt runt 100 tillfällen.

Dels anordnar som vanligt Naturskyddsföreningen en mängd tillfällen med liekurser och slåtter runt om i landet lite senare i sommar. Inte mindre än 36 aktiviteter från Skåne till norr om Kvikkjokk.

Tidigare än så, med start redan nu i maj, inleds också en hel Sverigeturné med lieslåtterkurser. Den arrangeras av Slåttergubben, där Jan Wester är grundare och känd lieslåtterförespråkare. Han menar att tiden nu är mogen för en storskalig satsning på att lära ut hur man slår med lie.

– Det går ju knappt att beskriva den där känslan när något man tror är svårt och jobbigt plötsligt bara blir magiskt lätt och beroendeframkallande. Jag har sett glöden av nyvunnen kunskap i så många kursdeltagares ögon på slutet av liekurserna genom åren. Lien är tyst, slår såväl kort som långt gräs, startar alltid, behöver aldrig tankas, inget som går sönder och du behöver inga hörselkåpor.

Om du ska ge några grundläggande tips för den som vill lära sig slå med lie – vad skulle det vara?
– Trots att det är mycket lättare att lära sig med moderna liar så krävs en del tid. Det är inte bara att trycka på startknappen. Det är viktigt att orvet är rätt anpassat, vinklarna på lien är rätt inställda. Och att den är vass och att man vet hur den hålls vass. Så 1: Rätt utrustning från början med rätt inställningar. 2: Ge det lite tid. Vi har många gratis instruktionsfilmer på Youtube.

Vad är fördelarna med att slå med lie från att klippa med gräsklipparen?
– En som är duktig på lien är faktiskt likvärdig i snabbhet på ren gräsmatta om man jämför med en vanlig motorklippare som man går med. Fördelen med lien är att man inte stör grannarna med oväsen, och att den enkelt kan ta gräs i alla höjder. Visst funkar den bra på gräsmatta men det är ju framförallt för att sköta sin äng den är oumbärlig för.

Han berättar att det är ett “enormt intresse” nu hos privatpersoner, kyrkogårdar, bostadsrättsföreningar och kommuner som vill anlägga ängar. Men han skulle önska att det fanns fler aktörer som kan sköta om ängarna. Dels privatpersoner, men också att fler trädgårdsföretag “lägger till lieslåtter av privata trädgårdsängar i sin produktportfölj”.

Än så länge finns det platser kvar både till kurstillfällena med Slåttergubben och i Naturskyddsföreningens olika kretsar.

Läs även

• En timmes gratis föredrag om ängar online
• Så anlägger du en äng
• Allt fler ängar i Sverige – städer viktig roll
• Stora möjligheter att kombinera solcellsparker med ängar
Tre inspirerande exempel på ängar
Pris till ålderdomlig ängsskötsel som fortfarande är överlägsen

Mer att läsa