Gå till innehållet

Enormt intresse för humlor – “jag trodde knappt mina ögon”

Humlesafarin med Göran Holmström lockade 170 personer. Foto: Frida Simensen, Lund Brunnshög 

“Följ med Herr Humla på safari”. Så beskrevs den guidade vandring som humleexperten Göran Holmström ledde i helgen. Humlesafarin vid Lund Brunnshög blev en stor succé. Hela 170 personer kom med på turen – en fyrdubbling av antalet deltagare sedan i fjol. 

Evenemanget var en del av “Sommarlund” som arrangerats av Lunds kommun sedan 2011. Det var andra året som Göran Holmström arrangerade en humlesafari i området i nordöstra delen av staden, men det var lite skillnad på deltagandet. I fjol kom 35 personer. I år 170 stycken.

– Jag trodde knappt mina ögon. Det var helt fantastiskt, säger Göran Holmström två dagar efter vandringen.

Vad beror det stora intresset på tror du?
– Det var en liten artikel i lokaltidningen Sydsvenskan innan vandringen där jag svarade på några frågor, men humlor är populära. Nu verkar alla veta att vi behöver dem och det är ett enormt engagemang. Folk vill veta hur de mår och hur vi ska kunna hjälpa dem. Det är jättekul.

LÄS ÄVEN: • Humleexperten Dave Goulson: Kanske börjar vi närma oss en vändpunkt

Göran Holmström är journalist och expert på humlor och bin. Förutom att kallas “Herr Humla” för sina stora kunskaper om humlor så är han även en flitigt efterfrågad expert på citronbin. Som administratör i Facebook-gruppen “Vi som gillar bin och humlor” svarar han ofta på frågor och han får även en del förfrågningar från bi-entusiaster i Storbritannien där han uppges ha “svart bälte i citronbin”.

Tio humlevandringar om året
Att hålla humlevandringar är inget nytt för Göran Holmström. Han håller ungefär tio om året. Dels i Skåne, men också på Öland, i samarbete med Station Linné. Normalt sett kommer det maximalt 35-40 personer, så hans chock när det vällde in folk i söndags är förståelig.

LÄS ÄVEN: • Svampbekämpningsmedel starkaste länk till minskat antal humlor

Humla. Foto: Erik Hansson

Guidningen i Lund började med att alla deltagare fick vars två plastglas. De spred sedan ut sig och fångade in humlor mellan glasen och visade upp dem för Göran.

– Det gick jättebra. Alla spred ut sig och kom springande med humlor som de fångat in och ropade “jag har en humla!”. Det går inte att hålla en guidning där man bara står och maler på för så många människor. På det här sättet blev deltagarna väldigt engagerade och hittade massor av humlor. Det brukar också vara med många barn och det är alltid roligt att se deras engagemang.

Sammanlagt blev det tio arter humlor som hittades bland växterna i den så kallade Kojskogen i nordöstra Lund: sten-, hag-, gräs-, mörk jord-, ljus jord-, hus-, ängs-, vall-, blåklocks- och jordsnylthumla. Dessutom upptäcktes storsovarbi och gårdscitronbi.

LÄS ÄVEN: • Vitnoshumlan – Sveriges nya humleart

Både upp och ned för humlorna 2018
Hur går det då för humlorna i hettan sommaren 2018? Göran menar att det både finns positiva och negativa tecken. Han har å ena sidan aldrig sett så mycket humlor som i år, men å andra sidan har många av humlornas arbetare varit väldigt små, vilket tyder på födobrist. Kanske för att många blommor torkat ut i hettan och bristen på nederbörd.

Tacksamt för humlorna
Nu är åtminstone 170 personer mer upplysta om humlornas situation och i takt med att intresset och kunskapen växer runt om i landet kanske också insatserna för Sveriges humlor ökar. Det är fördelen med att tillhöra ett välkänt och älskat släkte. Eller som Göran Holmström uttrycker det:

– Det är tacksamt för humlorna att vi människor behöver dem.

Mer att läsa