Gå till innehållet

Enorm fettklump i Londons avloppssystem

Londons avloppsnät är stort men inte stort nog för allt skräp och fett som slängs ned i det. I genomsnitt fastnar tre stora klumpar i rören varje timme. Foto: Jon Doe via Flickr

Ett enormt fettberg täpper till Londons åldrade avloppsnät. Fettberget väger 130 ton och är 250 meter långt, rapporterar The Guardian.

Förutom fett är det blöjor, våtservetter och annat som spolats ned i toaletter och fastnat tillsammans i en stor klump. Det riskerade att översvämma gatorna i östra delen av centrala London men berget upptäcktes i tid vid en rutinkontroll.

Arbetare med spadar och högtryckssprutor jobbar nu sju dagar i veckan för att lösa upp berget och det beräknas ta tre veckor. De beskriver fettklumpen som ett monster, det största av sitt slag som någonsin setts. Avfallet kommer att sugas upp i tankbilar och föras till en avfallsanläggning.

LÄS ÄVEN: • Tung lobbying påverkar EU att slopa mål om minskat avfall

En miljon pund läggs ned varje månad på att avlägsna liknande klumpar i Londons avloppsnät. I genomsnitt är det tre fettklumpar per timme som fastnar i Londons avlopp. Företaget Thames Water som har hand om avloppen har tidigare undersökt om fettbergen kan användas som biodiesel. Men de menar att den enda rätta lösningen är att fett och våtservetter och annat inte hamnar i avloppet från början.

LÄS ÄVEN: • Hur kan vi minska det enorma matavfallet?

Källa: The Guardian

Mer att läsa