Gå till innehållet

En mängd fördelar för människor med rovdjur i närheten

Lejonhona i nationalreservatet Masai Mara i Kenya. Foto: Maths Nilsson 

Forskning har hittills framför allt fokuserat på negativa aspekter på rovdjur i närheten av människors samhällen. Nu visar en internationell forskargrupp från Univeristy of Queensland, publicerad i Nature, att rovdjur medför en lång rad positiva aspekter för människans samhällen. 

Rovdjuren tillhör världens mest hotade djur och många av dem minskar snabbt i antal, men de är viktigare för mänskligheten än vad vi tror, menar det internationella forskarteamet som gått igenom tidigare studier om allt från fladdermöss till leoparder och gamar. Deras slutsats är att forskare, media och beslutsfattare måste börja fokusera på de viktiga positiva aspekterna för att inte rovdjuren ska utrotas. Det skulle nämligen inte vara bra för mänskligheten.

LÄS ÄVEN: • Kraftigt minskade levnadsytor för många av världens stora rovdjur

– Om vi förlorar de här djuren kan vi vara illa ute, säger Christopher O’Bryan, forskare vid UQ School of Earth and Environmental Sciences.

Listan på vilka fördelar rovdjuren ger oss människor är lång, men inkluderar bättre kontroll av smittsamma sjukdomar, minskat antal trafikolyckor, högre produktivitet i jordbruket och minskat antal skadeinsekter.

LÄS ÄVEN: • Vilka länder är bäst på att skydda stora vilda djur och vad beror det på?

– Som exempel finns det ett tydligt samband mellan närvaron av fladdermöss och kaffeproduktion, vilket kan ha en stark ekonomisk betydelse för utvecklingsländer, säger Christopher O’Bryan.

LÄS ÄVEN: • Stora rovdjur hotas även av allt färre byten

– Forskningen på de här fördelarna kan förbättra underlaget innan beslut fattas som påverkar många förtalade arter. Vi kan sedan sätta fokus på dessa situationer, vilket gynnar både rovdjur och människor och därmed skyddar en av världens mest hotade djurgrupper, säger Eve McDonald-Madden, som också medverkat i rapporten.

Källor: Univeristy of Queensland

Mer att läsa