Gå till innehållet

Elefantspår viktiga livsmiljöer för grodor

Asiatisk elefant. Foto: Yathin S KrishnappaOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

För vissa grodor i Sydostasien är asiatiska elefanter livsviktiga. I de små vattenpölar som elefanterna lämnar efter sig får grodorna små livsmiljöer utan rovdjur som dessutom kopplar ihop olika grodpopulationer.

I en ny studie publicerad i Mammalia, har forskarna undersökt spåren efter asiatisk elefant och upptäckt att de på sina håll var fyllda av grodägg och grodyngel. Under torra perioder, när andra vattendrag är svårfunna, är dessa elefantskapade minisjöar viktiga livsmiljöer för grodorna. Dessutom fungerar de som effektiva “vägar” mellan olika populationer av grodor.

LÄS ÄVEN: • Stora djur med långsam förökning behöver ytterligare skydd

Detta är ännu ett exempel på vilken viktig roll elefanterna har i ekosystemen. De sprider växter, skapar korridorer i skogarna och gödslar både på land och i vatten med sin avföring.

LÄS ÄVEN: • Tre nya grodarter upptäckta – Mini mum, Mini scule och Mini ature

– Elefantspår är virtuella bostadsrätter för grodor. Denna studie understryker den avgörande och ibland oväntade roll som vilda djur spelar i ekosystemen. När du förlorar en art, kan du oavsiktligt påverka andra, därför är det så viktigt att skydda intakta ekosystem med fullständiga sammansättningar av vilda djur, säger Steven Platt, herpetolog (grodforskare) vid Wildlife Conservation Societys Myanmar-program och huvudförfattare till studien.

Källor: Wildlife Conservation Society och “Water-filled Asian elephant tracks serve as breeding sites for anurans in Myanmar

Mer att läsa