Gå till innehållet

Duvorna som tar tunnelbanan i Stockholm

(null)

En av duvorna i Farsta. Foto: Erik Hansson

I Farsta i södra Stockholm är duvorna kända för att gå på tunnelbanan. Väl inne i vagnen står de tålmodigt och väntar bland andra passagerare på att tåget ska komma fram till nästa station. Där flyger duvorna av.

Beteendet har pågått länge och enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, beror det troligen på att de förknippar tunnelbanan med mat.

– Vi kan inte säkert veta om de gör det av bekvämlighet, alltså för att slippa flyga. Det är möjligt. Men mer troligt är att de lärt sig att de kommer in i ett rum som leder till mer mat. De slussas vidare till en plats där det finns nya möjligheter att hitta föda, säger han till tidningen Farsta/Sköndal.

I P4 Stockholm intervjuas Johan Lind, docent i etologi vid Stockholms Universitet, om duvorna och svarar bland annat på frågan varför de inte bara flyger mellan stationerna istället.

– Det där är jättespännande. Kanske hittar de mat inne i vagnarna. Djur är ekonomiska när det gäller energi och är jättesnåla. Djur är generellt extremt lata. Gör man experiment där de har olika alternativ väljer de oftast den enklaste vägen.

Mer att läsa