Gå till innehållet

Domstol: Fåglar har grundläggande rättighet att slippa burar

Rödgumpad bulbyl. Foto: Johannes Rydström http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-johannes-rydstrom/

Rödgumpad bulbyl, en vanlig burfågel i Indien. Foto: Johannes Rydström 

Delhis högsta domstol i Indien har slagit fast att fåglar har grundläggande rättigheter att “leva med värdighet” och flyga i himlen. Att hålla dem fångna i burar eller hanteras grymt är en “kränkning av deras rättigheter”. 

– Jag är säker på min åsikt att alla fåglar har grundläggande rättigheter att flyga i himlen och att inga människor har rätt att hålla dem inspärrade i burar för att tjäna pengar eller i annat syfte, sa domaren Manmohan Singh.

Domslutet kommer efter att djurrättsorganisationen NGO People for Animals åtalat en handlare som förvarat sina fåglar i trånga burar. De krävde att fåglarna släpps fria från handlaren och högsta domstolen i Delhi går på deras linje. Nu har fågelhandlaren till den 28 maj på sig att svara på anklagelserna.

– Den här domstolen är av åsikten att handel med fåglar är ett brott mot fåglarnas rättigheter. De förtjänar sympati. Ingen bryr sig om ifall de har utsatts för grymhet eller inte trots en bestämd lag som säger att fåglar har grundläggande rättigheter att flyga, sa högsta domstolen i ett utlåtande.

Källa: The Times of India

Mer att läsa