Gå till innehållet

Det blir folkomröstning om Falsterbo naturum

Falsterbo strandbad innehåller Naturum, konsthall och restaurang. Enbart restaurangen kommer vara kvar om Vellinges moderater får bestämma. Foto: Per-Magnus Åhrén

Alla Vellingebor som vill ha kvar Falsterbo naturum vann nyligen en viktig delseger. Det blir en folkomröstning i kommunen om byggnadens framtid den 6 juni.

Moderaterna i Vellinge vill slänga ut naturum och konsthallen och har redan sagt upp personalen. Istället vill Vellingemoderaterna satsa på hotell och spa i byggnaden, men kommuninvånarna mobiliserade sig och samlade in mängder av namn till en protestlista. Dessutom fick förslaget om en folkomröstning också med sig en majoritet av politikerna i kommunfullmäktige. Folkomröstningen kommer ske den 6 juni.

Daniel Johnsson, vice ordförande i Falsterbo Naturskyddsförening kommenterar beslutet så här i Sydsvenskan:

– Onödigt att det skulle gå så långt. Även tråkigt att man valde att avveckla verksamheterna och hyra ut Strandbaden innan den demokratiska processen är avgjord. Det ska dock inte stoppa någon från att använda sin röst. Hyresavtal kan hävas.Men oavsett utslaget är folkomröstningen bara rådgivande. Hur frågan om Strandbadens framtid sedan ska hanteras kommer slutligen att avgöras genom nya turer i fullmäktige.

Källa: Sydsvenskan

Mer att läsa