Gå till innehållet

Starkt stöd för Falsterbo naturum – kan bli folkomröstning

Falsterbo strandbad innehåller Naturum, konsthall och restaurang. Enbart restaurangen kommer vara kvar om Vellinges moderater får bestämma. Foto: Per-Magnus Åhrén

Moderaternas planer på att lägga ner naturum Falsterbo har mött starkt motstånd. Det har bland annat samlats in nästan 3 000 namnunderskrifter bland Vellingeborna. Det innebär att kommunpolitikerna måste ta upp frågan om en folkomröstning. Resultatet ses som en delseger av miljörörelsen.

Eftersom över tio procent av de som har rätt att rösta i kommunen skrivit under namninsamlingen så måste kommun- eller regionfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Den kan dock fortfarande stoppas om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige röstar nej till initiativet.

Daniel Johnsson, styrelseledamot i Falsterbonäsets Naturvårdsförening, var den som drog igång initiativet till namninsamlingen och han säger till Sydsvenskan att det nu blivit en folkrörelse i kommunen.

Nationella protester
Frågan har också väckt uppmärksamhet i hela landet och flera naturföreningar protesterar mot planerna att naturum Falsterbo ska bli ett spa. En av de engagerade föreningarna är Fältbiologerna. Deras vice ordförande Leo Rudberg kommenterar frågan så här:

– I eskalerande klimatkris och artdöd behövs mer folkbildning om naturen – inte mindre. Därför är Moderaternas planer vansinniga. Nu ser vi fram emot en viktig och smått historisk folkomröstning – kanske den första rörande folkbildning om naturen i Sveriges historia. Vi i Fältbiologerna står i solidaritet med kampen för att bevara Naturum. Dagens besked visar att ideellt engagemang fungerar, avslutar Rudberg.

Ser ut att bli folkomröstning
Det som behövs nu är att en tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige stöder en folkomröstning och enligt en rundringning som Sydsvenskan gjort står samtliga sex oppositionspartier i Vellinge bakom folkomröstningen.

Det moderata kommunalrådet Carina Wutzler har tidigare sagt att hon “inte ser folkomröstningar som ett bra demokratiskt verktyg”.

Källor: Sydsvenskan och pressmeddelande från Fältbiologerna

Mer att läsa