Gå till innehållet

Maltas fågeljakt riskerar rättsliga åtgärder av EU

2014-09-30: Ormörn misstänks ha blivit tjuvskjuten (1:35 in i klippet)
[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=BWOBu-1hBMs”]

2014-09-29: Malta riskerar rättsliga åtgärder av EU för fågeljakt
I nästa vecka hade Malta åter tänkt tillåta fällor för att fånga småfåglar efter fem års uppehåll. Detta beslut kommer nu leda till rättsliga åtgärder från EU efter att Malta varrnats åtskilliga gånger genom åren. Det ironiska är att om de rättsliga åtgärderna inleds i november så är det en EU-kommissionär från Malta, Karmenu Vella, som blir ansvarig för beslutet. Källa: Times of Malta

2014-09-22: Attack mot fågelskådare
150 jägare genomförde i helgen en illegal protestmarsch i staden Valetta på Malta för att visa sitt missnöje mot jaktstoppet. På annan plats attackerades 15 fågelskådare med stenar, flaskor och slag av en grupp jägare. BirdLife Maltas ordförande Steve Micklewright är orolig för att attackerna bara är början.
Källa: Malta Today

2014-09-20: Tillfälligt jaktstopp
Idag utannonserade Malta att det införs ett tillfälligt jaktstopp till och med den 10 oktober för att skydda många av de fåglar som flyttar söderut under den närmaste tiden.

2014-09-19: Danska fredsväktar ska stoppa Maltas illegala fågeljakt
Fredag den 19 september åker tre personer från Danmark till Malta. Det är dock inte frågan om någon sol- och badsemester utan en resa för att rädda Europas flyttfåglar. Det är nämligen ett stort problem med att flyttfåglar skjuts ihjäl när de når Malta. I åratal har bland andra BirdLife och Greenpeace försökt stoppa den illegala fågeljakten utan att lyckas.

Stäpphök. Foto: Johannes Rydström

Stäpphök (hona). Foto: Johannes Rydström

Det lilla landet Malta är ett viktigt land för Europeiska flyttfåglar. Här passerar stora mängder och sammanlagt har 378 olika arter observerats på den lilla ön, varav över 170 är flyttfåglar. Varje år sker tusentals incidenter med illegal jakt och skyttet tycks enbart vara för nöjes skull då det i stor utsträckning drabbar rovfåglar så som bivråkar, tornfalkar, natthägrar och stäpphökar.

Fågelaktivisterna kommer från föreningarna Dansk Ornitologisk Forening och Natur og Ungdom och åker ner som “fredsväktare” som ska förhindra krypskyttarna att skjuta de passerande fåglarna. Både genom att visa sig i området och observera vad som sker, men också genom att ta bilder på skyttarna. Bilderna ska sedan skickas till Maltas polis som bevismaterial.

En av dem som åker ner är Mette Lindorff Aagesen.
– Jag åker ner av två anledningar. Jag vill gärna göra skillnad för fåglarna så att de inte dödas av krypskyttarna, men jag läser också till lärare och kan använda resan i min undervisning om naturen. Jag kommer alltid vara lite rädd för att möta en krypskytt, men vi arbetar i team och varje team har en ledare som varit med förr, säger hon till DR.

Enligt Mette så finns det statistik på att när fredsväktare är på plats så lämnar fler fåglar ön levande. Deras arbete på plats ger med andra stor effekt.

Läs mer:
Fler artiklar om flyttfåglar.

Källor: BirdLife Malta och DR

Mer att läsa