Gå till innehållet

Blåkråka upptäckt i Sverige – kommer locka många fågelskådare

Blåkråka. Foto: Niclas Ahlberg

Igår den 8 augusti upptäcktes det en blåkråka i Umeå. Den sällsynta Sverigebesökaren återupptäcktes idag och verkar hålla sig i samma område enligt de första larmen på fågelrapporteringssystemet Bird Alarm.

– Det är hett med blåkråka i Sverige eftersom den inte häckat här på många år, berättar Yvonne Blombäck, ordförande i fågelföreningen Club300. Senaste observationen var 2015 och det är många medlemmar i Club300 som saknar den på sin lista.

Är många fågelskådare på väg mot Umeå?
– Ja det kommer med stor sannolikhet bli ett stordrag till Umeå.

Är du själv på väg?
– En samvetsfråga av rang. Jag kommer ta en noga titt i kalendern och se om det går att omprioritera, men så långt bort krävs att bilen fylls och att någon mer kan köra.

Arten häckade tidigare i Sverige, men dog ut som häckfågel här på 60-talet. Tror du den kommer att återkomma som häckfågel?
– Med de klimatförändringar som pågår finns det goda chanser till att blåkråkan återkommer som häckfågel. Det som krävs är också en lämplig biotop, det vill säga ett öppet landskap med dungar eller öppna skogar med tall eller ek.

Blåkråkan är ungefär stor som en kaja men betydligt mer färgglad med sin ljusblåa kropp och bruna vingar. Den äter större insekter som skalbaggar och gräshoppor och häckar framför allt i södra och östra delarna av Europa.

Källor: Bird Alarm och Fågelguiden

Mer att läsa