
Blåkråka. Foto: Niclas Ahlberg
Igår den 8 augusti upptäcktes det en blåkråka i Umeå. Den sällsynta Sverigebesökaren återupptäcktes idag och verkar hålla sig i samma område enligt de första larmen på fågelrapporteringssystemet Bird Alarm.
– Det är hett med blåkråka i Sverige eftersom den inte häckat här på många år, berättar Yvonne Blombäck, ordförande i fågelföreningen Club300. Senaste observationen var 2015 och det är många medlemmar i Club300 som saknar den på sin lista.
Är många fågelskådare på väg mot Umeå?
– Ja det kommer med stor sannolikhet bli ett stordrag till Umeå.
Är du själv på väg?
– En samvetsfråga av rang. Jag kommer ta en noga titt i kalendern och se om det går att omprioritera, men så långt bort krävs att bilen fylls och att någon mer kan köra.
Arten häckade tidigare i Sverige, men dog ut som häckfågel här på 60-talet. Tror du den kommer att återkomma som häckfågel?
– Med de klimatförändringar som pågår finns det goda chanser till att blåkråkan återkommer som häckfågel. Det som krävs är också en lämplig biotop, det vill säga ett öppet landskap med dungar eller öppna skogar med tall eller ek.
Blåkråkan är ungefär stor som en kaja men betydligt mer färgglad med sin ljusblåa kropp och bruna vingar. Den äter större insekter som skalbaggar och gräshoppor och häckar framför allt i södra och östra delarna av Europa.
Källor: Bird Alarm och Fågelguiden

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Hej. Jag tycker att rännandet efter kryss ska diskueras på allvar. Vi står troligen inför en global värmekatastrof på jorden p g a människans okontrollerade utsläpp av CO2 och bromsandet av denna kräver stora uppoffringar av alla. Om vi ska agera mot ytterligare uppvärmning kan vi inte längre nöjesflyga eller ränna med bil för nöjes skull. Och därför måste det direkt skadliga rännandet efter nya kryss seriöst omprövas. Inte minst av folk som säger sej värna biomångfald och ekosystem.
Tack för de orden. Då är vi i alla fall två som tänker ungefär likadant. Även om man vill ”fylla bilen” så kan det lika gärna vara en ekonomisk som en miljövänlig önskan. Det är som allting annat en frukt av den egotrippade samhällsordning som vi har f.n. Jag tycker det är kul att en blåkråka har siktats i Umeå och det gör de flesta skådare förstås. Det finns dock ingen anledning mer än den rent egoistiska att JAG måste se fågeln.
Jag blir också lika irriterad varje gång jag säger att jag håller på med fåglar.och får svaret: ”Jaha, då är du en sån där som skiter i allt och drar iväg när en sällsynt fågel dyker upp” (=allmänhetens uppfattning om fågelskådare?). NEJ, och jag har inte ens en krysslista! Jag har dock sett blåkråka – två gånger – och det var helt oväntade, spontana obsar.. 🙂
Den globala uppvärmningen lär förvisso påverkas ytterst marginellt av ”kryss-drag” men det är samma dåliga ursäkt som när svenska politiker står och säger att Sverige behöver inte bry sig om klimatförändringar – vi måste påverka Kina istället! Minsta lilla klimatvänliga handling är bättre än ingen! Tack för ordet!
Hej Lennart!
Skriver under allt du säger! Är sedan snart sextio år intresserad fågelskådare men har aldrig farit iväg miltals på jakt efter någon raritet. Snubblar jag över en ovanlig att blir jag däremot görglad!
Claes Sjöstedt, Västervik