Gå till innehållet

Biologiska mångfaldens dag – en av Sveriges största naturhögtider firas i hela landet

Tordyvel. Foto: Erik Hansson

På tisdag den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag. På kort tid har dagen växt till att bli en av Sveriges största naturhögtider. I fjol arrangerades det 70 aktiviteter, 2018 är dagen mer än dubbelt så stor med över 160 aktiviteter från Ystad i söder till Kiruna i norr. Det arrangeras bland annat naturvandringar, fågelguidningar, cykelartrace, mossexkursion, artbingos, bioblitzar, föreläsningar och invigning av både ett naturreservat och Sveriges 30:e nationalpark.

LÄS ÄVEN: • Alla aktiviteter i samband med biologiska mångfaldens dag

Biologiska mångfaldens dag är inte bara till för att fira naturen. Det är också en dag som sätter ljuset på en av vår tids stora ödesfrågor, som får oroväckande lite uppmärksamhet och vars uppsatta mål Sverige inte ser ut att klara.

– Den biologiska mångfalden är kanske mänsklighetens bästa försäkring inför framtiden. En rik natur behövs för att hejda och öka vår motståndskraft mot klimatförändringarna samt för att säkra vår livsmedelsproduktion. Men den är också nödvändig för att våra barn och barnbarn ska kunna njuta av utflykter i skog och mark i framtiden, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, som är huvudpartner till Biologiska mångfaldens dag-initiativet.

LÄS ÄVEN: • Spela artbingo och fira biologiska mångfaldens dag

– Det viktigaste är vad vi gör idag. Vi kan alla bidra till att gynna den biologiska mångfalden på olika sätt. Allt från vad vi väljer i affären till vad vi odlar i trädgården, berättar Rebecka Le Moine, biolog, initiativtagare bakom Biologiska mångfaldens dag i Sverige och Årets miljöhjälte 2017.

Internationella biologiska mångfaldens dag inrättades av FN år 2002 för att öka förståelsen för en artrik natur. I Sverige har dagen uppmärksammats sporadiskt tidigare, men 2017 gjordes en större satsning och över 70 aktiviteter anordnades runt om i landet. 2018 är engagemanget ännu större. Sammanlagt arrangeras det över 160 aktiviteter, lämpliga för hela familjen, i hela landet. Den biologiska mångfaldens dag är etablerad som en av Sveriges största naturhögtider.

Bioblitzar på flera håll i landet
Artdatabanken har till exempel gjort iordning ett system där olika bioblitzar enklare kan rapportera in arter och sedan jämföra dem med varandra.

– Jag tycker att alla dagar borde gå i biologiska mångfaldens tecken, men uppmanar alla att ta chansen och ge sig ut i naturen i samband med den 22 maj. Delta exempelvis i någon bioblitz där det gäller att se så många arter som möjligt och rapportera sedan resultatet på Artportalen, säger Ulf Gärdenfors tf chef för ArtDatabanken.

Sveriges 30:e nationalpark
I samband med dagen kommer det även ske en pampig invigning av Sveriges nya nationalpark.

– Att värna naturens gratistjänster till oss människor är en överlevnadsfråga och det är väldigt passande att uppmärksamma det i samband med den biologiska mångfaldens dag. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län firar den biologiska mångfalden den 25 maj genom att inviga Sveriges 30:e nationalpark – Åsnen, säger Claes Svedlindh, chef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Även kommuner är engagerade
Aktiviteterna arrangeras av naturorganisationer, privatpersoner, företag och myndigheter, men i år är det också flera kommuner som skapat heldagsprogram för att uppmärksamma den biologiska mångfalden.
– Växjö kommun vill uppmärksamma dagen för att ge invånarna kunskap om biologisk mångfald, varför det är så viktigt och vad man själv kan göra för att gynna mångfalden i exempelvis den egna trädgården. Vi anordnar också ett 24-timmars artrace med cykel för att se hur många arter vi kan hitta i Växjö under ett dygn. Vem som helst kan följa med. På kvällen visar vi sedan bilder från turen i pubmiljö, säger Sofia Asplund, projektledare på Växjö kommun.

Se alla aktiviteter i Växjö kommun här.

Föreläsningsturné
Rebecka Le Moine har under våren varit ute på en lång föreläsningsturné om biologisk mångfald och hon märker av det ökande engagemanget.
– Det är helt fantastiskt. Jag har träffat så många eldsjälar under min föreläsningsturné med en sådan kunskap, beslutsamhet och handlingskraft. Det känns väldigt hoppingivande och jag känner mig säker på att frågan om artutrotningen kommer få mycket mer uppmärksamhet. Förhoppningsvis kommer det att leda till fler åtgärder för att värna våra medarter.

Läs mer:
Allt om Biologiska mångfaldens dag här
Se alla aktiviteter över hela landet här

Mer att läsa