Gå till innehållet

Australien vill förbjuda miljöorganisationer från att överklaga byggprojekt

Australiens regering vill förbjuda landets miljöorganisationer från att överklaga stora byggprojekt som exempelvis den hårt kritiserade kolhamnen vid Stora barriärrevet. Premiärministern Tony Abbott kallar miljörörelsens protester för “sabotage” och att det vore “tragiskt för en större värld” om stora gruvor stoppas.

Tony Abbotts förslag kommer efter att miljörörelser lyckats förhala en rekordstor kolgruva i Queensland som skulle frakta kol via en stor kolhamn nära Stora barriärrevet. Miljöorganisationerna avslöjade att regeringen inte hade tillräckliga planer för att skydda naturen i området och protesterna har fått stor internationell uppmärksamhet. Allt fler investerare har dragit sig ur projektet.

Miljörörelsen i Australien kallar Tony Abbotts lagförslag för en attack mot demokratin som kommer försvåra arbetet med att skydda landets natur.

Gruvindustrin och politiker som stöder förslaget kallar de nuvarande lagarna att protestera mot stora byggen för en “röd matta för radikala gröna aktivister att ägna sig åt rättstvister för att stoppa viktiga ekonomiska projekt”.

Tidigare i våras frös Indiens regering Greenpeaces bankkonton. Även då motiverades beslutet med att miljörörelsen stod i vägen för stora byggprojekt. En domstol gav sedan Greenpeace rätt att använda sina bankkonton igen.

Källa: Sydney Morning Herald

Mer att läsa