Gå till innehållet

Domstol ger Greenpeace rätt – får tillgång till låsta bankkonton

Greenpeace. Foto: 350.org via Flickr https://www.flickr.com/photos/350org/

Greenpeace. Foto: 350.org via Flickr 

Indiens regering frös i början av maj sju bankkonton knutna till Greenpeace. Miljöorganisationens indiska avdelning hotades därmed att sluta med all verksamhet inom en månad och tvingas säga upp 340 personer. Den 27 maj gav Delhis högsta domstol Greenpeace tillgång till sina bankkonton igen.

– Våra konton har avblockerats. Det ger oss tillgång till minimala resurser för att kunna fungera och fortsätta skydda Indiens miljö, skriver Greenpeace India på Twitter. Ärendet kommer tas upp igen i augusti.

Tidigare nyhet 8 maj 2015:
Efter att Narenda Modi tagit över som premiärminister har han inlett en kampanj mot miljöorganisationer som han anser står i vägen för “stora infrastrukturprojekt” och ekonomisk tillväxt i landet. Den senaste aktionen mot Greenpeace India är att frysa deras tillgångar. En handling som kan få organisationens Indienkontor att stänga och 340 personer att förlora jobben. Det skulle i sådana fall vara första gången sedan 1971 som deras kontor tvingats stänga.

– Frågan är varför 340 personer riskerar sina jobb? Är det på grund av att vi pratat om bekämpningsmedelfritt te, luftföroreningar och en renare, rättvisare framtid för alla indier? undrar Samit Aich, chef på Greenpeace i Indien.

Indiens beslut har “väckt oro” hos USA:s ambassadör som menar att agerandet kan hindra en “viktig kritisk debatt” i världens största demokrati.

– Inrikesministern har gått för långt när våra bankkonton, som finansierats av indiska medborgare, blockeras. Om Greenpeace India är först, vilka följer? undrar Priya Pillai, på Greenpeace India, som i januari stoppades för att flyga till Storbritannien för att prata om kolgruvor.

– Indiens agerande är ett tydligt angrepp på yttrande- och organisationsfriheten. Vi ser mycket allvarligt på situationen och betraktar detta som ett slag mot hela Greenpeace, i paritet med den franska underrättelsetjänstens bombning och sänkning av Greenpeace-fartyget Rainbow Warrior för 30 år sedan, säger Birgitte Lesanner, nordisk kommunikationschef för Greenpeace.

Källa: The Guardian och Greenpeace

Mer att läsa