Gå till innehållet

Årets trädgårdskryp: Fjärils­ambassadör som kan öka kunskap

Folkbildningsprojektet Rikare trädgård, där Natursidan ingår, har nu för tredje året i rad utannonserat Årets trädgårdskryp. I år går utmärkelsen till nässelfjärilen – en välkänd trädgårdsbesökare som har mycket att berätta, både om sitt eget och andra fjärilars liv.

Målet med utmärkelsen är att uppmärksamma och skapa fascination för småkrypen runt omkring oss Efter gräsgrön guldbagge 2021 och nyfiken blomfluga 2022 är det i år dags för ett relativt välkänt småkryp som får ta emot priset: Nässelfjärilen.

Nässelfjärilen är en utmärkt ambassadör för Sveriges fjärilar. Den lever ett intressant liv som är lätt att följa och med några enkla tips kan den skiljas från flera liknande arter. När du lärt känna nässelfjärilen kommer du ha en ökad förståelse för landets fjärilar och kommer kunna hjälpa dem bättre i din trädgård.

Motivering till utmärkelsen

I år delas utmärkelsen ut tillsammans med Svensk Dagfjärilsövervakning, som följer hur det går för våra dagfjärilar.

– Nässelfjärilen är verkligen en art som knyter ihop landet. När den dyker upp på våren känner man att våren är här, vare sig det är en nyvaken övervintrande nässelfjäril som kryper fram från ett frostsäkert gömställe uppe i Vuollerim eller en hungrig hona på en blommande sälg nere vid Stenshuvud. Det är verkligen en art för hela landet och det är faktiskt därför vi har den som symbol för Svensk Dagfjärilsövervakning, säger Lars Pettersson på Svensk Dagfjärilsövervakning.

Nässelälskande fjäril
Nässelfjärilen är en av landets vanligaste fjärilar. Den kan ses redan under varma dagar i mars i södra Sverige och eftersom den får minst ett par generationer på ett år kan den vara på vingarna hela sommaren och in i augusti/september. Som vanligast är den i april-maj och i början av juli. Den är, precis som alla andra fjärilar, knuten till sin värdväxt – en växt som fjärilens larver är beroende av. För nässelfjärilen är det som namnet antyder brännässla som är värdväxten. Eftersom denna kvävegynnade art trivs i människans närhet är det också här nässelfjärilarna ofta hittas. Precis som brännässlorna, kan nässelfjärilarna hittas i hela Sverige och kan till och med ses nedanför fjällkedjorna.

När fjärilarna är färdigutvecklade har de andra krav på växter än vad de har som larver. De kan då flyga långa sträckor för att försöka hitta en partner. Under den här perioden, som i nässelfjärilens fall varar i ungefär en månad, äter de inte så mycket, men för att orka flyga suger de i sig energirik nektar från blommor med hjälp av sin långa, ihoprullade snabel. När de övervintrande fjärilarna vaknar på våren behöver de tidigblommande växter, som exempelvis sälg. 

Brännässlor – flera fjärilars värdväxt och dessutom bra näringskälla till dina odlingar.

Ge brännässlor en chans

Brännässlor kanske inte känns så givet att ha i trädgården eftersom den mest är känd för att det kan svida om man kommer i kontakt med brännässlans brännhår, men det finns desto fler anledningar att låta växten få plats. Förutom att vara värdväxt åt flera fjärilsarter (nässelfjäril, amiral, påfågelöga och tistelfjäril) går det också att äta nässelbladen. Bara de kokas eller upphettas först. Dessutom är brännässlor, inte minst på våren, utmärkta att göra växtnäring av. Lägg dem i en hink med vatten med lock och låt det ligga i en vecka. Späd sedan med ungefär tio delar vatten till en del nässelvatten och ge dina växter en näringsboost.

Så gynnar du fjärilar i din trädgård

Nässelfjäril på väddklint – en bra nektarväxt.

För att gynna fjärilar behöver du se till att du har deras värdväxter åt larverna, men även nektarrika blommor åt de vuxna fjärilarna. Dessutom behövs även lämpliga övervintringsplatser. Listor på värdväxter och förslag på nektarrika växter finns här nedan och när det gäller övervintringsplatser så hittar fjärilarna oftast dessa i skrymslen och vrår i träd, buskage, vedhögar och annat.

För att locka nässelfjärilar till din trädgård behöver du med andra ord ha:
• Värdväxt: Brännässlor. Gärna på en solig plats i lä.
• Nektarväxter: Gärna tidiga arter som sälg, krokus och svalört. Senare på året fungerar exempelvis väddklint och andra klintar,kryddväxter som oregano, blåeld och tistlar.
• Övervintringsplats: En liten öppning in till en vind, jordkällare, källare eller annat svalt, skyddat ställe.

Hjälp till att övervaka fjärilar

Många fjärilsarter minskar i antal eller utbredning i dagens Sverige, medan andra ökar och sprider sig norrut. Sedan 2010 finns Svensk Dagfjärilsövervakning som följer hur det går för våra dagfjärilar. Här kan alla vara med och räkna fjärilar, du behöver inte vara expert för att komma med utan det räcker med att du tycker om och är intresserad av fjärilar.

De som är med i Svensk Dagfjärilsövervakning räknar hur många fjärilar man ser av olika arter vid 3-5 tillfällen under sommarhalvåret, men man får gärna räkna så ofta man vill. Antingen räknar man längs en viss promenadrunda eller på en bestämd plats, till exempel hemma i trädgården.

Läs även

Guide till vårens första dagfjärilar, inklusive nässelfjäril
Värdväxter – minst lika viktigt som nektarväxter
Allvarligt läge för Sveriges dagfjärilar
Stort initiativ för att sprida fjärilsintresset 2023

Mer att läsa